Wat-is-smarthome

Een smarthome: het is een term die je steeds vaker tegenkomt, zeker ook bij de interieurtrends van 2021. Wat is smarthome, welke smarthome toepassingen bestaan er en wat zijn de voordelen ervan? Je leest het hieronder.

Wat is smarthome?

Een smarthome is letterlijk een slim huis. Concreet is het een woning die gebruik maakt van apparaten met internetverbinding om allerlei systemen vanop afstand te bedienen en te bewaken. Smarthome technologie staat ook bekend onder de noemer domotica.

Welke smarthome toepassingen zijn er zoal?

Het aantal mogelijkheden is eindeloos en zal in de toekomst alleen maar toenemen. Een greep uit het aanbod. Slimme verlichting of verwarming, een deurbel of slot die je in de gaten kunt houden en kunt bedienen met je smartphone of een spraakassistent. Dit zijn slechts enkele van de huidige toepassingen.

De voordelen van smarthome

Veilig

Een smarthome geeft de gebruiker een groot veiligheidsgevoel. En dat op meerdere vlakken. Een smarthome is beter beveiligd tegen indringers. Je ziet wie er aanbelt en wie er zich op je domein bevindt. Het geeft ook gemoedsrust aan de eigenaar wanneer die zijn vergeten koffiezetapparaat op afstand kan uitdoen. En voor ouderen geeft het de kans om langer thuis te blijven wonen.

Energiezuinig

Een smarthome is goed voor je geldbeugel. Je kan er flink mee besparen op je energierekening. Verwarming hoeft enkel aan tegen het moment waarop je thuiskomt bijvoorbeeld. En voor het beregenen van je gazon kan je de precieze hoeveelheid water berekenen. Alles wordt dus effici├źnter.

Comfortabel

Een smarthome zorgt gewoon voor heel veel comfort en gemak in huis. Naast het feit dat je kosten uitspaart, is het gewoon ook een heel leuk gevoel om in de winter thuis te komen in een huis dat reeds opgewarmd is en in de zomer in een woning waar de airco reeds aanstond. Ook op het moment zelf biedt een smarthome je heel handige toepassingen, zoals een rustgevende slaapkamer met een gordijn dat je elektrisch vanuit je bed kunt regelen, een garagepoort die automatisch opent of je lievelingsmuziek die je via spraak kunt besturen

Een smarthome biedt dus voordelen op verschillende niveaus. Zeker iets om mee te nemen binnen de interieurtrends van 2021.