verf-kleuren

De verhuizing is gedaan alleen de verf ontbreekt nog. Maar als je in de bouwmarkt komt, sta je voor een groot schap met ontelbare kleuren, verschillende leveranciers en verschillende prijzen.

Je stelt jezelf de vraag: Welke verf is het beste voor mij?

Hoe kan ik een goede verf herkennen? Waar moet ik op letten als ik verf koop? En zijn er überhaupt verschillen?

We helpen je bij deze beslissing en laten je zien waar je op moet letten bij het kiezen van je verf.

Is dure verf het waard?

Ja. In de regel wint dure verf het altijd van goedkope verf. Ook wat de prijs betreft.

Een typische fout is om “goedkope” verf te kopen omdat je geld wilt besparen. Maar goedkope verf is vaak de oorzaak van een bleke en streperige muur. Een goedkope verf kopen is een van de veelgemaakte fouten die mensen maken bij het schilderen. Heel erg van toepassing bij trapverf bijvoorbeeld. 

Met goedkope verf moet je vaak een tweede keer schilderen, het wit glanst niet en vuil laat zich niet verwijderen. Het is dus beter om voor de duurdere verf te gaan. Het spaart tijd en zenuwen en ziet er ook beter uit. Maar pas op: zelfs bij kwaliteitsverven zijn er enorme prijsverschillen.

Waar moet je op letten bij het kopen van verf

1. dekkracht van de verf

Elke verf heeft een verschillende mate van dekkracht. De opaciteit is verdeeld in verschillende “opaciteit klassen” van 1 tot 4. Het getal 1 staat voor de hoogste ondoorzichtigheid. Het getal 4 staat voor de laagste opaciteit.

Het voordeel van een hogere dekkracht is dat één laag meestal voldoende is. Bij een lagere dekkracht is het vaak nodig twee keer of zelfs vaker te schilderen tot de oude ondergrond niet meer zichtbaar is. Een goedkopere verf is dus niet echt goedkoper en volstaat voor minder vierkante meters muur.

Vooral als de vorige ondergrond vlekken heeft of zelfs gekleurd is, kom je nergens met een lage dekkracht.

Nog een nadeel van een lage dekkracht: Als je verschillende keren schildert, ontstaan er vaak strepen op de muur.

2. slijtageklasse van de verf

Hoe goed kan ik vuil en viezigheid van mijn gedroogde muur verwijderen met een vochtige doek? Dit wordt beantwoord met de natte slijtageklasse van een verf, die in vijf klassen van 1 tot 5 verdeeld is.

Het cijfer 1 staat voor de hoogste duurzaamheid en reinigbaarheid. Een natte schuurklasse van 1 betekent dat vuil zonder problemen met een doek verwijderd kan worden. In de regel hebben hoogwaardige latexverven deze klasse. In de meeste gevallen is niveau 2 voldoende voor normaal gebruik. Vanaf dit niveau wordt een verf beschouwd als “schrobvast”. Dit betekent dat je zonder problemen over de muur kunt vegen. Maar alleen de duurdere kwaliteitsverven bereiken deze klasse.

3. glansgraad van de verf

Hier hangt het af van de persoonlijke smaak. De glansgraad van een verf beschrijft het uiterlijk van een verf als hij droog is. Het glansbereik bestaat uit de volgende glansgraden:

  • Matt
  • Zijdemat
  • Zijdeglans
  • Glanzend
  • Hoogglans

De meest populaire glansgraden zijn “mat” en “zijdeglans”.

Welke kleur je kiest hangt onder meer af van de vraag of je de muur gemakkelijk wilt kunnen schoonmaken. Glanzende kleuren zijn gemakkelijker schoon te maken dan matte kleuren.

4. de witheid van de verf

Het is de witheid van de verf die het verschil in kwaliteit laat zien. De mate van witheid geeft de zuiverheid en helderheid van de verf aan. Goedkopere producten gebruiken goedkope witte pigmenten en meer vulstoffen. In inkt van hogere kwaliteit, daarentegen, worden witte pigmenten van hogere kwaliteit gebruikt. Dit is meestal zichtbaar in het eindproduct: inkten met een hogere witheidsgraad glanzen meer en lijken zuiverder. Een goedkope verf, daarentegen, zal de muur een beetje grijzig doen lijken – en er verschillende keren overheen schilderen zal hem niet witter maken.

5. de “slip” van de verf

Als de verf zich goed over de muur verspreidt en er gemakkelijk mee te schilderen is, dan zeggen schilders dat de verf een goede “slip” heeft. Vooral de “slip” heeft invloed op de dekking. Als een verf te stroperig en te dik is, zal hij minder vierkante meter bedekken dan aangegeven. Daarom moet je voor doe-het-zelvers verven kopen die al voorgemengd zijn en niet verdund hoeven te worden. Bij het verdunnen is het moeilijk tweemaal dezelfde consistentie te bereiken.

6. etiketten

Bij sommige goedkope verven ontbreekt informatie over dekkracht, natte schuurklasse of glansgraad. Vermijd dergelijke verven. Lees de etiketten van de fabrikant zorgvuldig.

Hoewel het de moeite waard is de duurdere verven te kopen, kijk dan naar de prijs van de verschillende merkfabrikanten. Hier zijn soms enorme verschillen, die niet echt een rechtvaardiging hebben. Beslis hier aan de hand van de hierboven genoemde criteria. Vaak betaalt men als klant alleen voor het “merk”.

Drukke kamers zoals keukens, kinderkamers en gangen kunnen beter met glanzende verf geschilderd worden omdat ze gemakkelijker schoon te maken zijn.

Professionele verf online bestellen een optie?

Een andere mogelijkheid om professionele verf voor opknappen te kopen is bij een online winkel. Helaas zijn de drie grote merken waar 90% van alle schildersbedrijven mee werkt (Sto, Brillux en Sigma verf) niet te koop in de grote bouwmarkten. Ik heb persoonlijk heel goede ervaringen met Sto. De prijs-kwaliteit verhouding is er erg goed en de kwaliteit is uitstekend.  Je kunt hier bestellen. Als je vragen hebt over afzonderlijke producten, kun je die als commentaar onder dit artikel stellen.