country core

2020 was een jaar waarbij we veel thuis hebben gezeten. Vakanties gingen niet door, werken werd vanuit huis gedaan en naar de kroeg of het restaurant zit er ook al even niet in. Misschien dat je daarom bent gaan nadenken over aanpassingen aan je interieur. En dat is helemaal niet zo’n gekke gedachte! Met een nieuw interieur laat je namelijk je oude, 2020, interieur achter je en begin je fris aan iets nieuws. Vandaar dat we de twee grootste interieurtrends van 2021 hieronder met je willen bespreken.

luxe woonkamer

De stijl van het platteland; Cottage Core

De ‘country core’ of ‘cottage core’ komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Deze stijl heeft veel gemeen met de trek van mensen vanuit de stad naar het platteland, iets dat we de afgelopen jaren zijn gaan waarnemen. Het is dan ook een van de woontrends in 2021 die in begin 2020 al begon op te komen, net voor de eerste lockdown en is ontstaan uit een grote behoefte aan ruimte, traditie en vertrouwdheid. Niet zo gek natuurlijk dat deze trend alleen maar meer aan populariteit wint; sterker nog, we zien deze woontrend werkelijk overal ter wereld terugkomen.

Alles draait om details

Binnen de cottage core trend draait het om details, maar dan zo gebruikt dat ze ons echt gaan opvallen. We creëren zelf, tonen belangstelling in elkaar, geven om onze omgeving en letten meer op onszelf. Dit alles met een bepaalde mate van stijl en gevoel. Vandaar dat deze stijl dan ook huiselijk en gezellig aanvoelt. Er wordt hierbij veelvuldig gebruik gemaakt van onder andere bloemenpatronen, binnenplanten en vintage interieurstukken. Materialen die veel voorkomen bij deze plattelandsstijl zijn onbewerkt hout, leer (in een cognac kleur), metaal, linnen, kant, brei- en haakwerk.

luxe interieur

De keuken is de centrale plek

De ruimte die in deze trend centraal staat is de keuken. We zien sowieso dat die keuken steeds meer het middelpunt wordt van het gezinsleven en wat dat betreft komt deze trend niet uit het niets. Denk aan een grote houten tafel gedekt met een traditioneel geruit tafelkleed, handbeschilderd servies en een boeket zelf gedroogde bloemen in een keramische, handgemaakte vaas. 

Hoe herken je deze interieurtrend?

Om de woonkeuken verder in de plattelandsstijl in te richten kan je gebruik maken van een gekleurde vitrinekast, bijvoorbeeld in zachtgeel of mosgroen. Boven de tafel hang je een chandelier afgezet met kralen, onder de tafel een vintage vloerkleed – of nog beter twee of zelfs drie vloerkleden in laagjes over elkaar heen. Keukentextiel zoals pannenlappen zijn gehaakt met bloemetjespatroon en mogen gezien worden, hang ze daarom op een plek waar je gasten ze kunnen bewonderen.

comfortabel interieur

De andere trend van 2021: licht, rond en knuffelbaar

Dé andere trend op het gebied van interieur pakt eigenlijk een aantal trends samen en komt voort uit de behoefte aan comfort. In deze trend zie je veel ronde en organische vormen terugkomen. Deze hebben we al eerder gezien, onder anderen in de zestiger jaren interieurstijl. Je raadt het al: precies die tijd is een grote bron van inspiratie voor deze trend van 2021. De grote verschillen met de jaren 60 zijn twee belangrijke factoren: de eerste is de kleur; anno 2021 maken we namelijk gebruik van veel lichte en natuurlijke tinten. Het tweede grote verschil zijn de materialen die gebruikt worden, deze zijn namelijk zacht, zachter en zachtst!

Tweede huid

Ons huis moet ons letterlijk omarmen en daarom voelt het interieur in deze stijl aan als een tweede huid. Dit was al een belangrijk thema in 2020 maar wordt alleen maar meer benadrukt binnen deze trend. Hierbij wordt er veel gebruikt gemaakt van, hoe toepasselijk, verschillende nude tinten; dus eigenlijk alle huidskleuren bij elkaar. Natuurlijke tinten en materialen en ronde vormen hebben veel gemeen: ze stralen rust en zachtheid uit waardoor het geheel sereen en zeer knuffelbaar aandoet. Precies wat je nodig hebt in roerige coronatijden!

cottage core

Gebruikte materialen

De stijl komt tot uiting door organisch gevormde meubels en materialen zoals wit marmer, licht hout, vlechtwerk, rotan, linnen en jute. Net zoals bij de Japandi interieurstijl staan rust en een georganiseerd huis centraal in deze stijl. Less is more. Vooral omdat de meubels in deze trend groot zijn en plek en ruimte nodig hebben. Wat het meest opvalt zijn de organische en toch simpel ogende vormen.

Enkele voorbeelden

Je hoeft zeker niet je hele interieur om te gooien om deze stijl te verkrijgen. Hieronder een aantal kleine en makkelijke toevoegingen die je huis direct een serene uitstraling geven. Plaats bijvoorbeeld een tafellamp op een kastje, dressoir of bijzettafel met een organische gevormde, handgemaakte voet, het liefst in een donkere kleur. Dek de keukentafel met een simpel, stenen servies in een nude kleur in combinatie met een licht linnen tafelkleed. Hang een grote spiegel aan de wand in een organische, curvy vorm, waar je jezelf eindeloos ik kan bewonderen.