Een-opgeruimd-huis-

Ken je Marie Kondo al? Ze is dé opruimgoeroe van deze tijd. Als jij dit jaar lekker opgeruimd wil beginnen, kun je dat het beste met de KonMari methode doen. Haar filosofie: opruimen is geen vervelend klusje, maar een ritueel waar je je beter van gaat voelen.

We hebben sinds de coronapandemie allemaal een stuk meer tijd. Die tijd kunnen we natuurlijk gebruiken om te Netflixen, maar ook om nuttige dingen te doen. Opruimen en schoonmaken bijvoorbeeld! En als je aan opruimen denkt, denk je aan de beroemde opruimgoeroe Marie Kondo. Zij bracht de methode ‘KonMari’ ter wereld. Een methode die ervoor zorgt dat jij binnen een mum van tijd een opgeruimd huis hebt. En: als je de juiste skills eenmaal in de vingers hebt, blijft je huis ook opgeruimd, minimalistisch én schoon.

Marie Kondo: obsessie met opruimen

Marie Kondo werd geboren in Japan. Van jongs af aan was ze al gek op opruimen. Geobsedeerd zelfs. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar hoe haar huis eruitziet. Toen ze ouder werd, ging die opruimobsessie niet weg. Marie Kondo besloot daarom om ‘professional cleaning consultant’ te worden. Ze helpt klanten om hun huis te veranderen in een rustige, opgeruimde omgeving. Ook schreef ze een aantal boeken over organiseren en opruimen. Haar eerste boek was zelfs zo’n succes dat ze de hele wereld overvloog om workshops te geven en te spreken over – ja, echt – opruimen. 

De KonMari methode

Uit de boeken van Mari Kondo rolde de KonMari methode. Een opruimmethode die inmiddels door menig mens is opgepikt. De kern van haar methode is dat je jezelf de volgende vraag moet stellen als je je huis gaat opruimen: word ik hier blij van? Als je een fervent verzamelaar bent, heb je waarschijnlijk heel wat spulletjes in huis. Maar kijk eens om je heen. Waar word je nu écht blij van?]

Met deze tips wordt ook jij een opruimgoeroe

Opruimen is volgens Marie geen vervelend klusje, maar een ritueel waar je je beter van gaat voelen. Wij zetten een aantal van haar tips op een rijtje. Zo word jij binnen een mum van tijd óók een opruimgoeroe.

1. Spullen wegdoen

Zoals we al zeiden, is het belangrijk om spullen weg te doen. Je moet jezelf bij het opruimen afvragen of je écht blij wordt van de spullen in je huis. Als dat zo is, dan hoef je die spullen natuurlijk niet weg te doen. Als dat niet zo is, dan is het tijd om de prullenbak erbij te halen. Alles wat je de afgelopen jaren niet hebt gebruikt, kun je in ieder geval al weggooien. Marie is heel duidelijk. Ze wil geen excuses, zoals “misschien heb ik hier ooit nog iets aan”, horen. Wees hierbij dus streng voor jezelf. Je mag heus wel een paar dingen bewaren, maar dozen vol oud spul heeft niemand nodig. Sommige spullen hebben emotionele waarde, maar andere ga je heus niet missen. 

2. Ruim op per categorie

Je kunt beter opruimen per categorie in plaats van opruimen per locatie, zoals per kamer of per kast. Begin bijvoorbeeld eerst met de categorie ‘decoratie’. Zoek alle vaasjes, potjes, beeldjes en overige decoratiematerialen bij elkaar en stal ze uit. Welke vaas vind je écht mooi? Welke vaas staat al maanden in de kast? Marie Kondo is van mening dat je op deze manier grondiger opruimt. Je ziet alle spullen bij elkaar liggen en ziet dan pas echt hoeveel je eigenlijk al hebt. Zo word je veel kritischer. 

3. Doelen stellen

Als je begint met ontspullen en opruimen, is het belangrijk om doelen te stellen. Realistische doelen. Begin bijvoorbeeld niet meteen met het opruimen van je hele huis, maar start met één catagorie, zoals bijvoorbeeld ‘kleding’. Haal alle kleding uit de kast, van de zolder, uit de dozen en leg het bij elkaar. Op deze manier ontdek je pas echt hoeveel broeken of shirtjes je eigenlijk in je bezit hebt. En de truc is: stop hierna niet alles terug in een doos om die vervolgens weer op zolder te zetten, maar doe écht afstand van je spullen. Verkoop bijvoorbeeld een deel via Marktplaats of Vinted of geef dingen aan je familieleden of vrienden.

4. De rol-techniek

Puilt jouw kast ook altijd uit? Niet meer na het toepassen van de rol-techniek! Marie Kondo staat bekend om haar superhandige techniek om kleding op te rollen. Bekijk de video en pas deze methode zelf toe. Haar idee erachter: op deze manier zie je alle kledingstukken die je hebt veel beter en krijg je een beter overzicht van je kledingkast.

5. Neem afscheid

Tja, daar sta je dan. Zakken gevuld met oude vaasjes, kledingstukken of andere spulletjes. Tijd om ze weg te doen. Neem afscheid van de spullen in de zakken. Je mag zelf invullen hoe. Hierna is het zaak om vol te houden. Begin niet meteen met allemaal nieuwe spullen kopen, maar vraag je vanaf nu bij ieder item af: word ik hier écht blij van?