Luxaflex-schoonmaken

Het lijkt soms wel een stofmagneet: de luxaflex voor je raam. Het kan een lastige klus zijn om die schoon te maken. Deze raamdecoratie kan snel vet en stoffig worden. Wij geven een paar handige tips om je luxaflex schoon te maken. 

1. Begin met ontstoffen

Het is belangrijk om eerst het stof van de luxaflex af te halen, voordat je aan de slag gaat met water en zeep. Doe dit met een plumeau of microvezeldoekje. Er zijn veel tools die je hiervoor kunt gebruiken, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon met je handen doen. Heb je luxaflex door heel je huis hangen of beslaan ze gewoon een heel groot oppervlakte? Dan kun je de stofzuiger gebruiken. Let wel op dat je de shutters niet kapotmaakt en zorg voor de juiste opzetborstel.

2. Tijd voor sop

Als je de luxaflex hebt afgestoft, kun je beginnen met soppen. Als je de jaloezieën regelmatig stofvrij maakt, hoef je minder vaak in de weer met een sopje. Toch moet ook dit af en toe gebeuren. Want naast stof is ook vet een boosdoener, vooral in de keuken en woonkamer. Gebruik hiervoor een schoonmaakdoekje óf – ja echt – twee washandjes. Maak die nat met een sopje van schoonmaakazijn en warm water. Doe de washandjes als handschoenen om je handen en pak beide kanten van de luxaflex vast. Zo kun je de raamdecoratie in één keer aan beide kanten schoonmaken. Je kunt ook een spuitbus met hierin het sopje van heet water en schoonmaakazijn gebruiken. Spuit de luxaflex goed in en neem ze erna af met een doekje.

3. Laten drogen

Het is belangrijk om de luxaflex goed te laten drogen, zodat je later geen vlekken van opgedroogde druppels ziet. Dit kun je doen met een schone, droge theedoek óf weer twee (nieuwe) washandjes. 

Liever gordijnen? Wij geven hier de beste tips om een keuze te maken!