slapen-met-de-verwarming-aan

Vriezen je tenen ’s nachts van je voeten af? Dan is het heel verleidelijk om te slapen met de verwarming aan. Maar wist je dat dit helemaal niet gezond is? Dít zijn de redenen waarom je ’s nachts nooit de verwarming in de slaapkamer aan moet zetten.

Als de herfst- en winterperiode aanbreekt, worden de nachten vanzelf kouder en donkerder. Heb jij je nieuwe mooie winterdekbed al uit de kast gepakt, maar lig je nog steeds te rillen van de kou? Grote kans dat je de verwarming weleens hebt aangezet. Maar dat is dus helemaal niet zo verstandig! Wij leggen uit waarom. 

Luchtvochtigheid op de slaapkamer

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede luchtvochtigheid in het huis. Dat geldt niet alleen voor de woonkamer, maar ook de slaapkamer. Genoeg planten en af en toe een raampje open aanzetten, doen al wonderen. Maar ook de verwarming heeft veel invloed op de luchtvochtigheid. Als je die ’s nachts aan laat staan, wordt de lucht erg droog. Word je vaak wakker met een droge keel, een loopneus en ben je weleens benauwd? Dan is de droge lucht hier waarschijnlijk de oorzaak van. En wist je dat droge lucht ook helemaal niet goed is voor je huid en haar? Door goed te ventileren en de verwarming uit te laten, breng je de vochtbalans in de lucht weer goed op peil.

Knoeit met de melatonineproductie

Je biologische klok bepaalt of jij wel of niet moe bent. Als het donker wordt en je slaperig wordt, neemt het hormoon melatonine in je lichaam toe. Als gevolg hiervan daalt je lichaamstemperatuur. Dat is nodig! Je lichaam moet namelijk afkoelen om in slaap te komen. Een koele lichaamstemperatuur zorgt namelijk voor een goede nachtrust. De melatonineproductie is rond drie uur ’s nachts op z’n hoogst. Op dit moment is je lichaam dus ook het koelst. Als je de verwarming aanzet, kan het hormoon in je lichaam dus niet goed z’n werk doen en kan het de warmte niet kwijt. Dat is dus ook de reden dat je ’s nachts vaak wakker wordt en gaat woelen. De oplossing: zet die verwarming uit!

De ideale temperatuur ’s nachts 

De ideale temperatuur op de slaapkamer is 18 graden! Helemaal niet zo warm dus. Als je de verwarming aan laat staan, tik je al gauw de 20 graden aan. Je kunt de verwarming of kachel dus prima overdag aanzetten, maar dan is het wel verstandig om vlak voor het slapen het raam op een kiertje te zetten. Dat is misschien even wennen, maar je zult merken dat je veel minder slapeloze nachten hebt én je frisser wakker wordt.

En nu?

Je zult misschien denken: maar met bevroren voeten kan ik toch nooit in slaap vallen? Tja, het is een kwestie van wennen, maar uiteindelijk is het veel gezonder om de verwarming uit te zetten. Houd jezelf warm met een dikke pyjama, dikke wollen sokken of een paar extra dekens. Heb je een partner? Kruip dan dicht tegen elkaar aan, je zult zien dat je het dan al gauw warmer krijgt. Er is namelijk geen betere manier om wam te blijven dan door extra lichaamswarmte! Lukt het echt niet om het warm te krijgen? Kijk dan eens naar een elektrische deken of koop een kruik. Alles is beter dan slapen met de verwarming aan!