verticaal tuinieren

Heb jij een kleine stadstuin óf wil je gewoon een keer iets anders proberen? Bespaar ruimte met verticaal tuinieren. Een groene muur is ideaal om een kale muur of schutting om te toveren tot een kunstwerkje of om te beginnen met moestuinieren. Wij nemen de trend onder de loep.

De Franse botanicus Patrick Blanc was een van de grondleggers van de groene muur, ofwel de verticale tuin, zoals we die nu vaak zien. Hij ontwikkelde een systeem waarbij platen van polyamidevilt tegen de muur worden geplaatst. Eerst zagen we vooral de groene daken, maar die maakten langzaam maar zeker plaats voor groene muren. In grote steden zijn ze niet meer weg te denken, maar ook bij particulieren wordt de verticale tuin steeds populairder. Klimop tegen de muur plaatsen kennen we natuurlijk al veel langer, maar een verticale tuin gaat een stukje verder dan dat. 

Luchtzuivering met verticale tuin

Iedereen weet dat de natuur gezond is. Sinds een aantal jaar leven er in onze wereld meer mensen in steden dan op het platteland of in andere natuur. Er ontstaan ieder jaar opnieuw miljoenensteden. En die worden steeds minder groen. Door de natuur bewust naar ons toe te halen, kunnen we hier als particulier op inspelen. Een verticale tuin heeft niet alleen een hele hoop gezondheidsvoordelen, zoals luchtzuivering, maar draagt ook sterk bij aan warmte- en geluidsisolatie. Onder een groen dak of naast een groene muur zal het ’s zomers een stuk aangenamer vertoeven zijn. Zo kun je deze zomer heerlijk loungen met een fijne temperatuur. Reden genoeg om te beginnen? 

Zelf verticaal tuinieren doe je zo

Een verticale tuin kun je zelf heel gemakkelijk maken. Kies voor de simpele variant door bijvoorbeeld klimplanten tegen de schutting aan te laten kruipen. Hang vogelhuisjes met daarin gezellige plantjes tegen een wand. Of ga gewoon voor ouderwetse bloembakken. Ook varianten met schilderijtjes met vetplanten of in een pallet zijn hartstikke hip. Een échte verticale tuin is een stukje moeilijker. Die kun je ook zelf maken, maar dan moet je wel voor een goed irrigatiesysteem zorgen.

Kopen kan ook

Er zijn dus een hoop verschillende manieren. Als je zeker wil zijn dat je het goed doet, kun je dus het beste een verticale tuin kopen.