Kiezen-voor-een-elektrische-kachel-of-een-houtkachel

Centrale verwarming verliest deels zijn populariteit. Meer en meer mensen kiezen voor alternatieve verwarming zoals een gashaard, open haard, pelletkachel of houtkachel. Niet alleen zorgen dit soort kachels voor een fijne sfeer, ze geven ook een ander soort warmte af, die veel mensen tegenwoordig zoeken. Ook een elektrische sfeerhaard is populair, omdat die in techniek erg vooruit is gegaan. Hieronder kijken we zowel naar de voordelen van zo’n elektrische kachel, als wel naar het feit waarom je misschien toch beter kunt nadenken over een houtkachel kopen.

Sfeer

Een bezwaar van sommige mensen tegen elektrische kachels is dat ze weinig sfeer zouden geven. Natuurlijk is een elektrische kachel niet hetzelfde als een houtkachel, maar de meeste zijn absoluut niet sfeerloos te noemen. Zoals in de inleiding van dit artikel ook al even werd genoemd, is de techniek op het gebied van elektrische kachels enorm verbeterd. Er is van alles mogelijk op het gebied van visualisatie om de kachels en haarden levensecht te maken. 

Een elektrische kachel is tegenwoordig erg sfeervol

Een sfeerloze kachel en realistisch uitziende vlammen die steeds op dezelfde manier bewegen, veel mensen denken nog steeds dat een elektrische kachel er zo uitziet. Met de vooruitgang van de techniek is de ontwikkeling op het gebied van elektrische kachels echter niet stil blijven staan en moderne elektrische kachels lijken steeds meer op echte houtkachels. Door het gebruik van houtblokken, wisselende vlammen en de juiste belichting zijn elektrische kachels er steeds mooier uit gaan zien. 

Een elektrische kachel geeft warmte af

Vaak wordt gedacht dat een elektrische kachel weinig warmte afgeeft. Er zijn inderdaad kachels bij die vooral voor de sfeer ontworpen zijn. In een goed geïsoleerd huis waar weinig behoefte is aan bijverwarming kan zo’n kachel daarom de perfecte oplossing zijn. Wanneer het u wel om de warmte gaat, zijn er ook genoeg elektrische kachels op de markt die wel in die behoefte kunnen voorzien. Hoewel een elektrische kachel als enige warmtebron niet zo realistisch is, is er een ruim aanbod van kachels die wel voor warmte zorgen. 

Geen rookkanaal nodig

Een van de grootste voordelen van een elektrische kachel is dat er geen rookkanaal nodig is. In moderne huizen is het steeds vaker zo dat er geen rookkanaal is aangesloten. 

Met een elektrische kachel is het aansluiten in een handomdraai gebeurd. Je steekt de stekker in het stopcontact en de kachel kan gaan branden, zo simpel is het. Voor het plaatsen hoef je  dus geen rekening te houden met de situatie op de bovenverdieping en de regelgeving omtrent rookkanalen. Een stopcontact volstaat.

Rommel

Stoken op hout brengt een hoop rommel met zich mee. Je moet ergens een houtvoorraad hebben, en wanneer hout verplaatst wordt komen er nou eenmaal houtsnippers los. Ook het stoken zelf veroorzaakt vuil, zoals roet en as. Voor veel mensen is dat geen probleem, zij vinden dat het bij de charme van het stoken hoort. Maar wanneer je je huis graag op orde heeft en niet voortdurend bezig wilt zijn met het opruimen van de rommel van uw kachel, is een elektrische kachel een ideaal alternatief.

De voordelen van een houtkachel

Een houtkachel echter geeft niet alleen een sfeervol vlammenspel maar ook erg veel warmte. Het rendement van een houtkachel ligt bovendien een stuk hoger dan bij een open haard aangezien er daar erg veel warmte via de schoorsteen naar buiten gaat. Ook het houtverbruik ligt bij een houtkachel een stuk lager. Aangezien hout een goedkope brandstof is, is een houtkachel nog steeds interessant voor veel mensen. Je kunt droge, kant-en-klare houtblokken aanschaffen maar het is nog goedkoper als je zelf hout klieft en stockeert. Kies wel uitsluitend voor schoon hout, zonder lijm- of verfresten.