voordelen van een groen dak

Het plaatsen van een groendak wordt steeds populairder in Nederland. Dat heeft te maken met de vele voordelen dat een groendak met zich meebrengt. Allereerst is het natuurlijk een fantastische plek voor insecten en vogels. Daarnaast is het ook erg gemakkelijk om een groendak zonder enige ervaring aan te leggen. Je hoeft enkel sedumdak aan te schaffen en deze op het dak te leggen. Hiervoor zijn er speciale kant-en-klare varianten beschikbaar. Wil jij graag een groendak aanleggen? Bekijk dan deze voordelen en oordeel zelf!

Goed voor de natuur

Het eerste dat natuurlijk opvalt aan een groendak is dat het goed is voor de natuur. Een groendak is namelijk een goede plek voor insecten om te leven. Daarnaast is het voor vogels een perfecte plek om voedzaam te eten. Een groendak zorgt ervoor dat er een aangenaam milieu op gang komt waar deze diertjes erg fijn kunnen leven. Ook kun je er voor kiezen om compacte bomen te plaatsen op een groendak. 

Een groendak absorbeert regenwater

Een ander voordeel dat een groendak met zich meebrengt, is dat het goed is voor de afvoer van regenwater. Het groen neemt het water namelijk op om te groeien. Hierdoor heb je geen overlast van overmatig water in de tuin. Het groendak zorgt ervoor dat het water vertraagd wordt als er teveel komt. Hierdoor heb je geen grote hoeveelheden richting de afvoer en kan het regenwater verdampen. Het grondwaterpeil blijft hierdoor gelijk en de piekbelasting op het riool wordt een groot stuk minder. 

Ben jij van plan een groendak te nemen? Neem dan een kijkje bij de specialist van groendaken Yarinde.nl. Zo ben je er van verzekerd dat je een kwalitatief goed groendak neemt.

Een schone lucht met een groendak

Het is voor de mens belangrijk dat er schone lucht is dat we in kunnen ademen. Een groendak heeft hier een positief effect op. De levende organismen en planten zorgen voor een goede en schone lucht. Doit komt doordat de planten op het groendak fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Met het plaatsen van een groendak draag je dus direct bij aan de zuurstof van je omgeving. Daarnaast zuiver je ook nog eens direct de algehele lucht rondom het huis!

Verlaag de omgevingstemperatuur

Als je een groendak plaatst, dan absorberen de planten het zonlicht. Hierdoor wordt het zonlicht voor 50% geabsorbeerd en wordt maar 30% gereflecteerd. Dit geeft als resultaat dat het er een aangenamer klimaat wordt gecreƫerd. Ook kan dit betekenen dat het binnenklimaat beter geregeld kan worden. Je hoeft de airco niet zo hard te laten werken, waardoor je direct een energiebesparing kunt genereren. Op het klimaat aan de buitenkant van de woning heeft het ook een goed effect. De temperatuur kan namelijk met 3 graden dalen rondom het groendak!

Een lange levensduur voor het dak

Een groendak is erg goed voor je dak. Het kan namelijk veel langer meegaan dan het dak wat normaal op een huis ligt. Een groendak heeft een levensduur van maar liefst 60 jaar. Daarnaast is het ook nog eens een goedkope oplossing. Je hebt het geld namelijk al binnen 8 tot 20 jaar terugverdiend. Weet jij al of je een groendak wilt aanleggen? Als je kijkt naar de voordelen is het zeer verstandig!