een zelfvoorzienend ecosysteem hoe maak je het

Kamerplanten gezond houden kan een hele wetenschap zijn. Vochtigheid, licht en temperatuur hebben allemaal invloed en in huis willen deze nogal eens schommelen. Toch willen de meeste mensen graag groen in huis. Een goede oplossing kan dan een zelfvoorzienende plant zijn. Dit zijn planten in afgesloten potten waar ze een zelfvoorzienend ecosysteem met unieke biosfeer creëren. Dit betekent dat het water in de pot circuleert, dit creëert het juiste niveau van lucht- en bodem vochtigheid voor de groei van de planten. Binnenin vind je planten, mos en andere natuurlijke elementen.

Een plant die er fraai uitziet en voor het grootste gedeelte zelfvoorzienend is. dat is een uitkomst bij uitstek voor mensen die binnenshuis planten willen houden, ook omdat er minder sprake is van plantafval. Het vinden van een geschikte plek levert ook geen problemen op vanwege het formaat en zo brengt een zelfvoorzienende plant letterlijk meer leven in het huis.

Alles is in de stolp of fles aanwezig

Om te beginnen met een zelfvoorzienende plant, moet er nagegaan worden welke stoffen een plant allemaal nodig heeft. Zonlicht, water en aarde zijn voldoende en zullen elke plant niet alleen laten overleven, maar er ook voor zorgen dat deze er gezond uitziet. Een zelfvoorzienende plant moet zich in balans bevinden met alle eerder genoemde factoren die het in stand houden… en in een gesloten systeem dat vereist. Bij het “kwijtraken” van bijvoorbeeld vocht of delen van de plant, zal het tekort aangevuld moeten worden en is het concept van zelfvoorzienend teniet gedaan. 

hoe maak je een zelfvoorzienend ecosysteem

Een glazen fles of stolp is de ideale plek om te starten met het kweken van een zelfvoorzienende plant, omdat zonnestralen er ongestoord door kunnen dringen terwijl vocht en andere stoffen niet naar buiten kunnen gaan, er gaat dus niets verloren. Ook kan de werking van een glazen fles vergeleken worden met die van een plantenkas.

Kijk uit naar een fles met een wijde opening omdat de bodem niet alleen voldoende voedingsstoffen moet bevatten, maar ook nog water moet doorlaten. Een combinatie van potgrond en wat fijn grind en zand voor de doorlaatbaarheid is voldoende. Er kunnen wat stukjes mos op worden gezet, dit zorgt niet alleen voor dat de grond er mooi uitziet, maar er worden ook voedingsstoffen door aangemaakt.

De plant met de bodem wordt dus voorzichtig in de fles gelegd of voorbereidt waarna de bodem goed moet worden bevochtigd. De benodigde hoeveelheid water zal afhangen van het type plant. Men dient de plant ongeveer een week of twee in de fles te laten staan zonder dat die volledig afgesloten is. Dit geeft de plant de tijd om alvast te wennen aan de nieuwe omgeving en een balans te vinden. 

Elke plant die niet in balans afgesloten wordt in de fles, zal na verloop van tijd problemen krijgen met de groei en kan er sprake zijn van afsterving. Maak de fles dicht nadat de plant een tijd in de schaduw heeft gestaan en observeer de plant in de weken erna. Het kan nodig zijn om bij het volledig beslaan van de fles die wat open te doen om het overtollig vocht te verwijderen. Ook kun je proberen om de plant te plaatsen op een minder zonnige plek.

Wat is een zelfvoorzienend ecosysteem en hoe maak je het

Voor een zelfvoorzienende plant is het van belang, dat er voor een soort gekozen wordt die geen explosieve groei zal doormaken, maar eerder een plant die in volwassen vorm in de stolp off les past. Nog een opmerkelijk feit over een zelfvoorzienende plant: de benodigde zuurstof en koolmonoxide, wordt door de plant zelf vervaardigd en gereguleerd. In dat opzicht zijn planten dus uniek in de wereld en stelt het iedereen in staat, om zelf zo’n mini ecosysteem thuis op te zetten. Super leuk om te doen en bijvoorbeeld erg leerzaam voor de kinderen!

Zelf een zelfvoorzienende plant met ecosysteem creëren, dit heb je nodig:

– 1 fles met een dop of kurk

– Stenen of kiezels

– Een handje houtskool

– Potgrond voor kamerplanten

– Kleine plantjes, die nog goed kunnen doorgroeien 

– Stukken mos en mooie steentjes voor op de potgrond

– Stevig tape

– Een lege PET-fles, waarvan je de dop met een stukje hals als trechter gebruikt

– Bamboestokjes van ongeveer 40 cm

– Houten lepels en een vork

– Stukjes schuurspons

Zorg dat je de fles goed schoonmaakt met een sopje van groene zeep. Alles goed droog gemaakt? Dan kun je de fles gaan vullen met steentjes. Deze laag is belangrijk, want de steentjes vangen het overtollige water op, zo voorkom je dat de wortels verdrinken. Je kunt de fles het beste op z’n kant leggen en de steentjes er dan voorzichtig in laten vallen.

Voeg houtskool toe

Voor de tweede laag gaan we de fles vullen met houtskool. Houtskool is belangrijk voor de zuivering en zorgt er ook voor dat je terrarium niet gaat schimmelen. De stukken houtskool zijn vaak redelijk groot dus zorg ervoor dat je deze eerst even kleiner maakt voor je ze in de fles doet. Over de laag houtskool komt nog een laag potgrond, afhankelijk van de fles bepaal je de hoeveelheid hiervan. Verspreid de potgrond goed over de bodem!

Pak die planten er maar bij, want die mogen nu eindelijk de fles in! Je moet voor dit klusje wel even geduld hebben want ook de plantjes moeten één voor één de fles in. Maak met een lange lepel eerst een gat in de potgrond waar het plantje moet komen. Geen lange lepel in huis? Maak dan een lepel vast aan bamboestokjes, dit werkt net zo makkelijk.

Schud het plantje eerst even goed zodat de wortels niet meer onder de grond zitten. Pak het plantje tussen twee lepels en laat deze voorzichtig in de fles zakken. Schep vervolgens de grond voorzichtig terug in het gat en druk de grond aan. Als je een kurk bevestigt aan de bamboestok kun je hiermee de grond goed aandrukken. Nu kun je de andere planten op dezelfde manier in de fles zetten, meestal heb je aan drie planten wel genoeg. Leg vervolgens wat potgrond of mos rondom de planten om het er leuker uit te laten zien.

Giet nu wat regenwater in de fles en laat de fles twee weken zonder kurk staan. Zet de fles op je favoriete plek en zorg ervoor dat hier genoeg licht is. Let er wel op dat de fles niet in de volle zon komt te staan, dit is niet goed voor de planten. Check gedurende de twee weken om de zoveel tijd of de grond niet te nat of droog is. Na die tijd kun je de kurk erop zetten en is jouw zelfvoorzienend ecosysteem helemaal klaar! 

1 botanische en 1 Ficus ginseng plant
1 botanische en 1 Ficus ginseng plant
Biodome met 3 botanische planten
Biodome met 3 botanische planten
Ecoworld Tropical Biosphere
Ecoworld Tropical Biosphere
3 Gekleurde Terrarium Planten
3 Gekleurde Terrarium Planten