Ruimte-creëren-door-muren-te-verven

De vraag Hoe creëer ik ruimte in huis, spookt bij iedere woningeigenaar wel eens door het hoofd. In Nederland zijn relatief veel kleien woningen, die de vraag hoe creëer ik ruimte in huis echt urgent maken. Gelukkig zijn er handige trucjes en manieren om visueel extra ruimte in huis te scheppen. Ruimte creëren door muren te verven, is zo’n tactiek. Er zijn diverse ruimtelijk effect kleuren, die helpen om een woonkamer, hal eetkamer of welke plek in huis dan ook groter te laten lijken dan deze feitelijk is. Welke ruimtelijke kleuren zijn hiervoor geschikt? Met onderstaand kleuradvies om ruimte te creëren in je woning, kun je je voordeel doen. Daarbij geven we je nog enkele andere tips om optische ruimte in huis te scheppen.

De beste kleuren voor meer optische ruimte in huis

Wie zijn huis groter wil laten lijken dan deze echt is, doet er goed aan de muren, wanden en het plafond in een lichte kleur te schilderen. Ruimte creëren door muren te verven kan het beste door lichte kleuren te gebruiken als verf, zoals witte kleurvarianten of lichtgrijze kleuren.

ruimtelijk-effect-kleuren

Kleuradvies om ruimte te creëren

Overigens is het echt niet zo dat alle kamers in huis lichter geverfd moeten worden voor het beste ruimtelijk effect kleuren. een idee is ook om alleen de bovenste randen bij het plafond licht te verven. Bijvoorbeeld in stroken van 10 of 15 centimeter breed vanaf het plafond naar beneden. Deze manier van schilderen zorgt visueel voor een kamer die een stuk langer lijkt, ook al is de wand eronder donkerder van kleur, zoals bruin of blauw.

Gangen visueel langer laten lijken? Gebruik spiegels!

Door slim gebruik van spiegels kun je bepaalde ruimtes in huis ook visueel vergroten. Zet bijvoorbeeld aan het eind van de gang een of meer grote spiegels neer. Of hang ze aan de muur. En meteen lijkt de hal een stuk groter en ruimer!

Stem alle kleuren op elkaar af

Door de kleuren van het meubilair en de muren op elkaar af te stemmen, ontstaat er één geheel in de kamer en lijkt de betreffende aanzienlijk grote. Een mooie kleur is lichtblauw. Is bijvoorbeeld je bank lichtblauw, kies dan ook voor lichtblauwe gordijnen en schilder de muren eveneens lichtblauw. Hierdoor wordt de betreffende kamer visueel één geheel en lijkt deze ruimer dan de kamer in werkelijkheid is. En dat is uiteraard precies wat je wilt bereiken met natuurlijke ruimtelijke kleuren.