kan domotica het thuiswonen - wonenwebsite (1)

In de thuiszorg wordt het steeds gebruikelijker om domotica – ofwel smart home-technologie – te gebruiken. Dit varieert van alarmsystemen die een mantelzorger kunnen waarschuwen tot geavanceerde medicijndoosjes. Door het gebruik van domotica kunnen ouderen, mensen met een handicap en chronische patiënten makkelijker en langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.

Ben je geïnteresseerd in hoe domotica jou of jouw dierbaren kan ondersteunen? Lees dan verder, want dit artikel gaan we dieper in op de smart home-opties van een domotica-specialist.

Welke soorten domotica zijn er beschikbaar?

Als jij of een geliefde met beperkingen langer thuis wilt blijven wonen, biedt thuiszorg noodzakelijke ondersteuning. Maar waar voorheen mantelzorgers veel taken op zich namen, helpt domotica nu ook met diverse huishoudelijke activiteiten en het bewaken van de veiligheid. Voorbeelden van domotica-toepassingen zijn:

  • Valdetectie gekoppeld aan een alarmsysteem;
  • Geautomatiseerde gordijnen;
  • Slimme verlichtingssystemen;
  • Bewegingssensoren voor automatische verlichting;
  • Slimme sloten voor deuren en ramen;
  • Medicijnbeheer met intelligente pillendoosjes.

Waarom is domotica belangrijk in de thuiszorg?

Niet iedereen die ziek is, een handicap heeft of ouder wordt, heeft constante zorg nodig. Toch hebben deze individuen vaak ondersteuning nodig bij dagelijkse bezigheden. Hoewel mantelzorg dan een oplossing biedt, is dit niet altijd haalbaar en kan het belastend zijn voor de persoon die dit op zich neemt. Domotica biedt hierbij een uitkomst door dagelijkse taken over te nemen. Dit maakt het voor mensen die moeilijk ter been zijn bijvoorbeeld mogelijk om zonder menselijke hulp de gordijnen te bedienen, te zien wie er aan de deur staat en lichten automatisch en van een afstand te bedienen. Hierdoor hoeft er minder vaak een zorgverlener langs te komen, wat mantelzorgers ontlast en meer ruimte biedt voor sociale bezoekjes puur voor de gezelligheid. Dit helpt ook tegen eenzaamheid.

Wie kan een domoticasysteem installeren?

Ben je op zoek naar een specialistische smart home installateur? Zoek dan eens naar een bedrijf met jarenlange ervaring in draadloze domotica-oplossingen. Laat de specialisten weten wat je behoeften zijn en zij zorgen voor de rest. Als je aangeeft dat je het domoticasysteem wilt gebruiken ter ondersteuning van de thuiszorg, kunnen zij je ook voorzien van passend advies.