lampen-voor-de-badkamer

Als je verlichting gaat uitkiezen voor de badkamer, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo bestaat je badkamer uit verschillende elektrische zones en op basis daarvan moet de verlichting een bepaalde IP-waarde hebben.

Elektrische zones

Woon je in een oud huis zonder aardlekschakelaar, dan moet alle verlichting in de badkamer waterdicht, geaard en dubbel geïsoleerd zijn.

In een huis met aardlekschakelaar bestaat de badkamer uit vier elektrische zones:

  • Zone 0: dit is de ruimte waar het bad en/of de douchecabine staat. In deze zone zijn alleen lampen toegestaan van maximaal 12 volt die waterdicht zijn.
  • Zone 1: Dit is het gebied boven het bad en/of de douchecabine tot een hoogte van 2.60 meter. In deze zone mag je alleen een lamp van 12 of 24 volt gebruiken die spuitwaterdicht is.
  • Zone 2: Dit is het gebied tot 2.60 meter boven en 60 centimeter aan weerszijden van de badkuip en/of douchecabine. In deze zone mag je een lamp van 220 volt gebruiken die spatwaterdicht is.
  • Zone 3 is de rest van de badkamer. Hier mag je 220V lampen gebruiken, mits deze voorzien zijn van randaarde. Het advies is om voor de zekerheid spatwaterdichte lampen te bestellen.

IP-waardes uitgelegd

In iedere elektrische zone van je badkamer heb je lampen met een bepaalde IP-waarde nodig. Hieronder zetten we de verschillende IP-waardes en hun betekenis op een rijtje:

IP-waardeBetekenisUitleg
IP44SpatwaterdichtBescherming tegen water dat vanuit elke willekeurige richting op de lamp spat
IP65SpuitwaterdichtBescherming tegen rechtstreekse waterstralen
IP67WaterdichtBescherming tegen tijdelijke onderdompeling in water

Heb je een open douche of inloopdouche?

Bij een open douche is er geen zone 2, maar loopt zone 1 door tot 1.20 meter rondom de douchekop. Heb je een inloopdouche, dan geldt dat alleen voor het deel dat open is.