Rotan_close

Rotan: niet langer oubollig, wel hip

Rotan is een materiaal dat lange tijd beschouwd werd als iets van vervlogen tijden. De kans is groot dat jouw oma nog wel een paar rotan stoelen had staan of wat rotan woonaccessoires, maar in een modern interieur? Daar vind je dat toch niet terug. Een mening die gelukkig voltooid verleden tijd is nu rotan een echte comeback aan het maken is. Daarmee volgt rotan het voorbeeld van een materiaal als koper dat ook terug lijkt te zijn van weg geweest.

Wat is rotan nu eigenlijk?

Rotan is een materiaal dat afkomstig is van de zogenaamde rotanpalm. Dit is een rietsoort die je terug kunt vinden in de bossen van Sumatra. Het is dus in essentie riet, maar wel enorm veelzijdig riet. De lange lianen worden via diverse vlechttechnieken tot uiteenlopende resultaten omgevlochten. Rotan kan in allerlei vormen gevlochten worden, maar ook de manier van vlechten zelf kan enorm verschillen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit materiaal de laatste jaren aan een echte comeback bezig is. Een organisch, veelzijdig en natuurlijk materiaal? Als dat niet de omschrijving is van wat een trend moet zijn.

Rotan in het interieur

Het bekendste voorbeeld van rotan in een interieur zijn natuurlijk de befaamde rotan stoelen, maar er zijn ook tal van rotan woonaccessoires op de markt. De grote vraag is in hoeverre een dergelijk materiaal past in een interieur. Het antwoord daarop? Dat het volledig afhangt van jouw eigen stijl. Rotan is geknipt als complement voor een bohemien interieur met zijn dromerig karakter en natuurlijke materialen. Wat veel mensen echter niet durven is bijvoorbeeld een paar rotan stoelen in een modern en strak interieur te plaatsen. Deze clash der stijlen zorgt voor een interessant contrast dat vast en zeker de aandacht trekt.

Enkele leuke tips als woonaccessoire

Om voor rotan te kiezen hoef je niet per se meteen voor de alom gekende stoelen te gaan. Een echte vintage rotan mand is bijvoorbeeld een leuk idee om als opbergmand of plantenbak of fruitmand te gebruiken. Er zijn echter nog behoorlijk wat meer opties. Zo zijn er rotan spiegels op de markt, lampenkampen tot zelfs heuse opbergkasten. Wat je nodig hebt om van rotan een echte blikvanger in jouw huis te maken? Een gezonde dosis lef om het te durven incorporeren.