snijplank-insmeren-met-olie

Wist jij dat je houten snijplanken altijd moet insmeren met olie voor gebruik? Zo blijven ze veel sneller mooi, schoon en beschermd. Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje. Zo geniet jij jarenlang van je mooie houten kaas- of snijplanken.

Houten planken kunnen heel lang meegaan, maar dan moet je ze wel goed onderhouden. Hoe je dat doet? Door ze regelmatig in te smeren met olie! Je kunt hiervoor een olie speciaal voor snijplanken gebruiken. Eerder beschreven we in dit artikel dat je ook oliefijlie en zonnebloemolie kunt gebruiken. Dit is echter geen goed idee. Je kunt beter geen oliën gebruiken die je ook in voedsel gebruikt. Het beste is om een minerale olie te kiezen die geurloos is en niet plakt.

Waarom houten snijplanken insmeren met olie?

Als je snijplanken of kaasplanken regelmatig gebruikt in jouw keuken, moet je ze ook vaak schoonmaken. Helaas kan hout niet zo goed tegen heet water en afwasmiddel. Dan slijt het veel sneller. Er kunnen dan barsten in jouw planken ontstaan of ze zullen kromtrekken. Ook trekken nare geurtjes snel in houten snijplanken, vooral wanneer je er vaak ui of knoflook op snijdt. Al deze dingen kun je dus voorkomen door jouw planken in te smeren met olie. Het laagje olie zorgt namelijk voor bescherming. Het dringt het hout binnen en voorkomt daarna dat water kan binnendringen, maar het zorgt er tevens voor dat het hout nog wel kan blijven ademen. Een wondermiddeltje dus! Wanneer de geurtjes toch blijven hangen, kun je de plank het beste schoonmaken met zout en een halve citroen en deze vervolgens meteen weer in oliën.

Hoe doe je het?

Er zijn, zoals we al schreven, vele soorten olie waarmee je jouw planken kunt insmeren. Je kunt kiezen voor speciale snijplankolie maar ook walnootolie (let hierbij wel op dat je geen notenallergie hebt, of gasten krijgt die van de plank eten die mogelijk een allergie hebben), lijnzaadolie, minerale olie en zelfs bijenwas doen het erg goed. 

  1. Het is belangrijk om de plank direct na aanschaf te oliën. De plank moet dan goed droog zijn, dan wordt de olie beter opgenomen. 
  2. Druppel de olie op de plank en wrijf dit met een schone vaatdoek of stuk keukenpapier in de plank. Er hoeft geen dikke laag op, een dun laagje is goed genoeg.
  3. Laat de olie nu in de plank trekken. 
  4. Is de plank nog erg glimmend? Wrijf dan nog eens met een schone doek over de plank heen. Als de plank geen olie meer opneemt, betekent het dat die ‘verzadigd’ is. 
  5. Zodra alle olie is ingetrokken, is de plank klaar voor gebruik.

Wist je dat …

Er geen vieze geurtjes meer in een geoliede plank trekken? Het beschermlaagje zorgt ervoor dat je ui, knoflook of andere geurige producten niet meer ruikt.

Wist je dat …

Je jouw snijplanken het beste opnieuw kunt insmeren met olie na een aantal maanden? Als de plank er ‘droog’ uitziet, is het tijd voor een nieuwe laag. 

Ga je beginnen aan een grote schoonmaak in de keuken? Deze schoonmaaktips voor de keuken kende je vast nog niet!