gezond-thuiswerken

Een verkeerde houding tijdens het werk kan erg ongezond voor ons lijf zijn en kan klachten opleveren die niet zomaar ongedaan kunnen worden gemaakt. Vooral nu we met zijn allen veel thuiswerken zien we dat meer mensen klachten krijgen van bijvoorbeeld hun rug. Op je werk heb je vaak goed meubilair om aan te werken, zoals een goed verstelbare bureaustoel of  bureau. Thuis zien we dat mensen vaak aan de keukentafel hun werk doen, of op een andere plek die niet ideaal is. Bijkomend is het feit dat we bij thuiswerken ook nog eens meer zitten dan dat we op de zaak doen, waar we de tijd nemen om naar het koffieapparaat te lopen of met collega’s te praten. Werk je dus veel vanuit huis, zorg dan dat het bureau voor thuis ook voldoet aan alle eisen om in een gezonde houding te kunnen werken.

Zorg voor een actieve zithouding

Bij een goede werkhouding heb je een actieve zithouding. Deze moet niet onderuit gezakt zijn en je lijf moet in een goede houding staan. Het eerste waar je voor moet zorgen is dat je onderbenen en voeten een hoek van 90 graden maken en dat je voeten plat op de grond staan. Ook je onder- en bovenbenen moeten ongeveer een hoek van 90 graden of groter hebben. Zo gauw we echter gaan concentreren en spieren aanspannen, zien we juist dat die hoek kleiner wordt. Ergonomische hulpmiddelen als een goede bureaustoel moeten er juist voor zorgen dat die positie automatisch wordt vastgehouden. Bij Emob kun je je goed laten inlichten over ergonomisch werken en het juiste meubilair hiervoor.

Werken op plekken die daar niet voor gemaakt zijn

Waar je op je werk vaak een goede werkplek hebt en geregeld beweegt, werken we thuis meer door en werken we op plekken die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Zonder dat we het doorhebben, zitten we thuis vaak met onze schouders opgetrokken, in opperste concentratie. Dit gaat best lang goed, totdat je nekpijn krijgt, je handen koud worden en je mogelijk hoofdpijn krijgt door het langdurig aanspannen van de nekspieren. 

Ideale houding

Ook je onderrug en bovenbenen moeten diezelfde hoek maken van 90 graden. Ook hier geldt; eventueel een grotere hoek is ook prima, maar zorg dat de hoek nooit kleiner is dan 90 graden. Bij een goede zithouding is het de bedoeling dat je probeert met je schouderbladen contact te maken met de rugleuning van je stoel, indien er een rugleuning aanwezig is natuurlijk. Werken op een krukje is eigenlijk alleen aan te raden als dat er één is die gemaakt is voor een juiste houding. De bedoeling is dat er enige spanning is tussen je schouderbladen.

Toetsenbord moet plat liggen

Naast de hierboven beschreven houding voor armen, benen en rug moet je ervoor zorgen dat je met je ellebogen en onderarmen op de tafel rust, zodat je deze niet omhoog hoeft te houden. Zorg ook altijd dat het toetsenbord plat ligt, en dus niet met de stelpootjes omhoog. Zo behouden je polsen een neutrale positie en knel je geen pezen en zenuwen af.

Bij een goede werkhouding staan je oren boven je schouders en hoort je kin iets ingetrokken te zijn. Bij het werken met een gewone muis is het de bedoeling dat je elleboog op tafel ligt, waardoor de schouderbladen tegen de rugleuning blijven.

Zorg er als laatste voor dat je zeker elk kwartier even gaat staan en zo mogelijk een rondje loopt. Zo houd je jezelf actief en word je – zo gauw je weer gaat zitten – herinnert aan de actieve zithouding zoals hierboven beschreven.