Welke typen kookplaten kennen we en wat zijn de voor- en nadelen

Er zijn grofweg 4 soorten kookplaten om uit te kiezen; elektrisch, keramisch, gas, en inductie. Hieronder geven we je advies om je te helpen beslissen welke voor jouw keuken de beste is.

Elektrische Kookplaten

Elektrisch en gas zijn de twee klassieke vormen van kookstijlen op een kookplaat. Elektrische kookplaten hebben een minuut of twee nodig om op te warmen, terwijl gas direct warmte levert via een vlam. De kookelementen op elektrische kookplaten staan ​​bekend als kookplaten of kookzones, er kunnen er tussen de vier en zes zijn, maar hoe meer kookringen, hoe hoger de prijs. Er zijn ringen van verschillende grootte voor verschillende soorten pannen en de temperatuur van elke ring wordt individueel door jou geregeld. Dit betekent dat je op de ene ring aardappelen kunt koken en worstjes op de andere, ideaal voor een drukke keuken. De meeste elektrische kookplaten hebben vier verschillende zones met 2 tot 3 verschillende vermogens niveaus.

Veel elektrische kookplaten bieden verschillende elementen, zoals een powerboost, om het vermogen te verhogen dat nodig is om snel te koken, ideaal voor als je haast hebt. Een van de belangrijkste elementen van een elektrische kookplaat zijn de veiligheidsvoorzieningen die zijn aangebracht om ongelukken te voorkomen. Een handige functie is de warmte-indicator die je laat weten dat een zone na gebruik nog heet is, je waarschuwt dat deze niet mag worden aangeraakt, dit laat je visueel zien en betekent dat je geen vingers hoeft te branden om te controleren of het nog te heet is of niet! Er zijn ook kindersloten, die voorkomen dat ongewenste vingers de kookplaat aanzetten, en een handige automatische uitschakel tool die de kookplaat uitschakelt als deze voor een bepaalde tijd onbeheerd wordt gelaten, afhankelijk van het model dat wordt gebruikt.

electrische kookplaat

Terwijl elektrische kookplaten hightech veiligheidsvoorzieningen zoals kinderslot en verbeterde kookfuncties kunnen bieden, bieden gaskookplaten nog steeds de beste manier om directe warmte naar de pannen te produceren. Een ding dat gaskookplaten echter niet kunnen bieden, is een strak en gepolijst uiterlijk, zoals elektrische kookplaten dat wel hebben.

Houd er rekening mee dat de hitte moeilijk te regelen is, omdat het bij elektrische kookplaten lang duurt om op te warmen en langer om af te koelen in vergelijking met gas en inductie.

Voordelen:

– Power boost-functie, om de kooktijden te verkorten

– Kinderslot

– 4 of meer kookzones die individueel door jou kunnen worden bediend

Nadelen:

– Warmte is moeilijk te beheersen

– Langer opwarmen en afkoelen

Keramische Kookplaten

Keramische kookplaten worden geleverd met vier of vijf kookzones en zien er ongelooflijk strak en stijlvol uit dankzij hun ‘platte’, frameloze ontwerp, dat jouw keuken vloeiender maakt als het werkblad en kookplaat naast elkaar liggen. Het platte ontwerp van een keramische kookplaat varieert afhankelijk van of je de meer traditionele optie met draaiknoppen voor het aanpassen van de warmte wilt, of dat je kiest voor het moderne ontwerp met aanraakbediening. Het is dit ontwerp dat keramische kookplaten ook extreem gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden maakt.

In een speciale behuizing zit een element dat het keramische glas verwarmt, het stijgt door en verwarmt alles wat op de ringen zit. Op halogeen kookplaten, die als hightech worden beschouwd, gebruiken ze rode lampjes om je potten en pannen op te warmen. Maar deze vorm van verwarmen is niet zo snel als gas of inductie en ook niet zo efficiënt, dus het is aan jou om te beslissen welk type kookplaat je het liefst gebruikt. Zoals hierboven vermeld, maakt dit type ontwerp het schoonmaken zoveel gemakkelijker, de dagen dat u aan het schrobben bent op uw kookplaat, zijn voorbij! 

Ze zijn meestal wel duurder dan andere soorten kookplaten, zoals gas of elektrisch, maar de stijl en het gemak van keramische kookplaten maken het de moeite waard. Zoals eerder vermeld, is de warmte niet zo efficiënt, of gelijkmatig verdeeld over de pannen en kan het even duren voordat deze is afgekoeld. Maar met veiligheidsvoorzieningen zoals warmte-indicatoren die je laten weten welke ringen warm zijn of niet, voorkom je ongelukken.

ceramische kookplaat

Voordelen:

– Strakke en stijlvolle look

– Makkelijk schoon te maken

– Laag onderhoud

Nadelen:

– Niet zo efficiënt als gas of inductie

– Duurt langer om af te koelen

Inductiekookplaten

Inductiekookplaten lijken qua design en door hun aanraakgevoelige karakter op keramische kookplaten, maar de manier waarop ze koken is echt uniek. Wanneer je je steelpan of braadpan op een inductiekookplaat plaatst, wordt alle warmte in de kookpan gegenereerd. Dit betekent dat terwijl je pan aan het opwarmen is, de kookplaat zelf niet aan het opwarmen is. Gemorste vloeistoffen worden niet ingebrand op het oppervlak van de kookplaat. Er is wat restwarmte in de kookzone nadat deze is uitgeschakeld, maar lang niet zo veel als bij een keramische of elektrische kookplaat, en hij koelt ook veel sneller af. Dit maakt de inductiekookplaat een stuk veiliger in de keuken.

De kookplaat creëert een magnetisch veld tussen het inductie-element en je pan, waardoor er geen warmte verloren gaat. Het wordt als veel efficiënter beschouwd dan keramische of gaskookplaten omdat de warmte rechtstreeks op de pan wordt gericht en niet via de rest van de kookplaat ontsnapt. Ze zijn sneller op temperatuur, dus je hoeft niet te wachten tot de kookplaat is opgewarmd en er wordt slechts een kleine hoeveelheid restwarmte geproduceerd. Ze zijn net zo stijlvol als andere beschikbare kookplaat types, maar een stuk efficiënter!

inductie kookplaat

Voordelen:

– Warmte wordt gegenereerd door het kookvat, dus is efficiënter

– Snel op te warmen en er komt beperkte restwarmte vrij

– Aanraakgevoelig en strak ogend

Nadelen:

– Je moet pannen kopen die geschikt zijn voor een inductiekookplaat

– Kan duur zijn in vergelijking met andere soorten kookplaten

Gaskookplaten

Er is een breed scala aan gaskookplaten, met een verscheidenheid aan verschillende stijlen met elk 4 tot 6 branders. Ze zijn zeer eenvoudig te bedienen en zijn het beste voor het leveren van directe warmte. Er zijn verschillende soorten branders verkrijgbaar in gaskookplaten, dit zijn economy, semi-snelle/snelle branders en wokbranders. De verschillende soorten die beschikbaar zijn, zijn afhankelijk van het model dat je kiest. Economy is minder krachtig en kleiner, dit maakt ze energiezuiniger en kan het beste worden gebruikt voor het sudderen van voedsel. Semi-snelle en snelle branders geven een gemiddeld en hoog vermogen en kunnen het beste worden gebruikt voor bijvoorbeeld kokend water. Wokbranders zijn de grootste branders die er zijn en geven de meeste warmte af. Doordat wokpannen breder zijn spreiden de vlammen zich wijder, daarom is dit type brander alleen geschikt voor wokken of grote pannen.

Er zijn duidelijke veiligheidsproblemen bij het gebruik van gaskookplaten vanwege de open vlam die je niet hebt bij keramische of inductie kookplaten. Maar er zijn veiligheidsvoorzieningen om ongelukken te voorkomen. Er zijn vlamvertragende apparaten die voorkomen dat gas naar de brander gaat als de vlam uitgaat, handig als je pan met water overkookt.

Voordelen:

– Beste kookplaat type voor directe warmte

– Meerdere veiligheidsvoorzieningen zoals een vlamuitval apparaat

– De keuze van de bediening en de afwerking van je kookplaat

Nadelen:

– Er is een open vlam aanwezig

– Reinigingsproces is moeilijker dan een keramische kookplaat zou zijn