een-muffe-geur-in-de-keuken

Stinkt het vaatdoekje wéér, terwijl je die pas net uit de kast hebt pakt? Plakt de afzuigkap aan alle kanten, maar heb je geen idee hoe je ‘m schoon krijgt? Moet het koffiezetapparaat worden schoongemaakt? Geen zorgen: met deze schoonmaaktips heb jij deze klusjes in een mum van tijd gedaan.

keuken-schoonmaaktips

Stinkend vaatdoekje 

Ruik je een muffe geur in de keuken? Grote kans dat die van je vaatdoekje komt. Soms kan het doekje al snel gaan stinken, ook al heb je het pas net uit de kast gepakt. Zonde om ‘m meteen weer in de wasmand te gooien. Maar wist je dat je vaatdoekjes ook kunt schoonmaken zonder de wasmachine aan te zetten? Als je de bacteriën op het doekje wil doden, kun je ‘m in de magnetron leggen. Door de hitte die dit apparaat afgeeft, worden de bacteriën en daarmee de nare geurtjes gedood. Maak het doekje eerst goed nat en leg het er een minuutje in. Als je dit iedere dag doet, hoef je het doekje pas aan het einde van de week in de wasmand te gooien. Scheelt weer! 

schoonmaaktips-voor-de-keuken

Plakkerige afzuigkap

En dan de afzuigkap… Een vervelend klusje dat vaak wordt overgeslagen bij het poetsen van de keuken. Wist je dat op de afzuigkap zich na iedere maaltijd weer vet ophoopt? Dat zorgt niet alleen voor een plakkerig oppervlakte, maar is ook gevaarlijk. Die vetlaag kan namelijk vlamvatten als je op gas kookt. Schoonmaken dus! En dat doen we met deze keer met duurzame en groene producten, die je wellicht al in je keukenkastje hebt staan! 

Plakkerige-afzuigkap-schoonmaken

Wat heb je nodig?

  • Baking soda
  • Azijn
  • Groene zeep

Je kunt de filters het beste schoonmaken met een mix van baking soda, azijn en heet water. Laat ze een tijdje weken in het mengsel – vervolgens kun je het vet er zo afschrobben. Check wel even of de filters niet van aluminium zijn, dan kun je namelijk beter geen baking soda gebruiken! Klaar met de filters? Dan is het nu tijd voor de buitenkant van de afzuigkap. De buitenkant kun je het beste afdoen met groene zeep. Die zorgt ervoor dat het vettige laagje er gemakkelijk vanaf gaat. Als het vuil eraf is, kun je de kap nog afdoen met een microvezeldoek of theedoek: dan glanst die weer mooi! 

Schoon koffiezetapparaat

Last but not least: het koffiezetapparaat. Waarschijnlijk gebruik jij dit apparaat in je keuken ieder dag, dus grote kans dat die af en toe een grondige schoonmaakbeurt kan gebruiken. Vooral nu we door de coronacrisis veel thuiswerken, draait de koffiemachine in de meeste huishoudens overuren. Ook hier is het wondermiddel: azijn. Lekker duurzaam, goedkoop én effectief. Als je een simpel filterapparaat hebt, is het klusje zo gepiept. Heb je een espressomachine met bijvoorbeeld pistons? Dan kun je het beste het volgende stappenplan volgen.

Stap 1

Leeg eerst de filterbak. Hier komt alle koffiedrab in terecht. Je kunt de drab natuurlijk weggooien, maar wist je dat de drab heel veel waardevolle voedingsstoffen en sporenelementen voor je tuin bevat? Gooi filterzakjes of de inhoud van de drablade daarom niet zomaar weg, maar strooi de inhoud bijvoorbeeld in de tuin. Dit werkt bijvoorbeeld voor kattenoverlast, slakken en doet het goed als mest voor de plantjes. Heb je geen tuin? Dan kun je de prut gebruiken als ontstopper. Als je koffiedik met kokend water door de gootsteen spoelt, verdrijft dit niet alleen nare geurtjes, maar zul je ook zien dat het water weer goed doorloopt. Geen last van een verstopte gootsteen? Maak dan zelf koffiescrub. Het zou een wondermiddeltje voor cellulitis moeten zijn! 

Maak zelf koffiescrub met deze video van Rens Kroes


Stap 2

Maak het koffiezetapparaat schoon. Meng schoonmaakazijn met de dubbele hoeveelheid water en giet het mengsel in het apparaat. 

Stap 3

Zet vervolgens het koffiezetapparaat aan en doe alsof je een koffie zet. Het schoonmaakmengsel volgt nu dezelfde route als de koffie normaalgesproken doet en reinigt zo het apparaat vanbinnen. Herhaal dit vervolgens met alleen water om het goed door te spoelen. En klaar is kees!