gras-zaaien

Gras zaaien is een goede manier om een fraai, groen en vol gazon te krijgen. Ben jij dit daarom ook van plan? Lees dan snel verder, want in dit artikel delen we alles wat je moet weten over gras zaaien.

Gras zaaien om je gazon fraai te houden

Als je een mooi gazon wilt, dan is gras zaaien een klus die er echt wel bij hoort. Mos en onkruid groeien namelijk vrolijk door wanneer gras zijn winterslaapje doet. Helaas is een volledig onkruid- en mosvrij gazon haast onhaalbaar, maar je kunt wel een aantal dingen doen om het gras te helpen deze te bestrijden. Denk maar bijvoorbeeld aan bemesting. Maar wist je dat gras zaaien dus ook een manier is om je gazon mooi te houden? Als er jaarlijks weer nieuw gras groeit, dan hebben onkruid en mos weer minder kans!

We maken in dit artikel trouwens onderscheid tussen nieuw gazon zaaien (inzaaien) en een bestaand gazon zaaien (bijzaaien). 

Het juiste moment om gras te zaaien

Een groen gazon is een veelgehoorde wens van mensen met een tuin. Kinderen en huisdieren kunnen er namelijk zorgeloos op spelen, terwijl volwassenen er gezellig op gaan barbecueën of feesten in de zomer. Voordat het zover is, moet er natuurlijk wel eerst gras gezaaid worden. Maar wanneer is daar eigenlijk het beste moment voor? Een bepaalde factor is de bodemtemperatuur, want bij een temperatuur vanaf 10 graden Celsius zal het graszaad pas ontkiemen. Het duurt dus nog wel even voordat het gras zal groeien als je in een koude periode zaait. Daarom raden we aan om vanaf april pas te beginnen met inzaaien, want anders moet je nog wel erg lang wachten. Bovendien waait het in het najaar en winter ook een stuk harder, waardoor de kans groter is dat de zaadjes wegwaaien. Verder is het trouwens ook belangrijk dat de bodem vochtig gehouden wordt. Besproei de grond dus eventueel, mocht deze te droog zijn.

Gras bijzaaien om je gazon netjes te houden

Heb je al een fraai gazon? Dan is het nog steeds belangrijk dat je het gras jaarlijks bij zaait. Zo groeit er steeds nieuw gras bij en kun je genieten van een lekker vol grasveld. Wel moet je rekening houden met een aantal zaken. Ten eerste is het belangrijk dat het gazon open ligt, want anders zal het zaad niet ontkiemen. Na het verticuteren is het een goed moment om te zaaien. Je gazon ligt dan namelijk open en de bovenste laag is luchtig gemaakt. 

Voorjaar of (na)zomer

Zaai gras bij voorkeur bij in het voorjaar of (na)zomer, nadat je de boel hebt geverticuteerd. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het dan is dat de bodem voldoende luchtig en vochtig is, zodat het graszaad kan ontkiemen. Herhaal deze klus ieder jaar en je bent verzekerd van een fraai gazon dat tiptop in orde is!