Het kan niet anders dan dat je het afgelopen jaar kritisch hebt gekeken op welke manier je energie kunt besparen in huis. Eén van de mogelijkheden om te besparen op je gasverbruik, is het investeren in een warmtepomp. Een flinke investering, die op de langere termijn geld kan opleveren. Maar daarbij is het wel belangrijk dat de warmtepomp voldoende rendement oplevert. Om je een beetje wegwijs te maken in de wereld van warmtepompen leggen we in dit artikel een aantal belangrijke begrippen uit. 

Wat is een warmtepomp?

Eerst even de basisvraag: wat is een warmtepomp? Waar je nu mogelijk een cv-ketel hebt die op aardgas werkt om je huis te verwarmen, kan een warmtepomp dit zonder (of in een hybride opstelling met beperkt) gebruik van gas doen. De warmtepomp haalt namelijk energie uit de buitenlucht, de ventilatielucht, het grondwater of de aarde en zet deze energie om in energie voor het verwarmen (en eventueel koelen) van je woning en het verwarmen van water voor je keuken en badkamer. Voor dat omzetten gebruikt de warmtepomp elektrische energie. 

De all-electric warmtepomp

Kom je het begrip all-electric warmtepomp tegen? Dit betekent dat de warmtepomp volledig gasloos werkt en dus alleen gebruikmaakt van energie uit de omgeving of ventilatielucht in combinatie met elektrische energie. Wanneer je een all-electric warmtepomp hebt en je kookt elektrisch, dan heb je helemaal geen gasaansluiting nodig.

De hybride of All-Electric Ready warmtepomp

Afgelopen jaar is aangekondigd dat een hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht is bij het vervangen van je cv-ketel. Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-ketel. Dit houdt in dat de warmtepomp voor het grootste deel zorgt voor het verwarmen van je woning en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het echt nodig is. En de cv-ketel zorgt in deze combinatie ook voor het verwarmen van het water. Dan is er ook nog de zogeheten All-Electric Ready warmtepomp. Dit is een hybride warmtepomp die is ontwikkeld om de overstap naar 100% gasloos nog makkelijker te maken.
Welke warmtepomp je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van je wensen en je woning. Met een all-electric warmtepomp bespaar je in ieder geval 100% op je gasverbruik. Laat je adviseren door een installateur over de beste keuze voor de warmtepomp voor jouw woning. En lees ook ons artikel met meer tips om energiezuinig te wonen.