wespen voorkomen

Deze zomer gemerkt dat je veel last hebt van wespen in de tuin? Dan is nu de tijd om voorbereidingen te treffen dat dit volgend jaar zomer niet meer zo is. Er zijn namelijk verschillende manieren om het aantal wespen in de tuin te beperken, zonder meteen al je bloemen eruit te gooien en een achtertuin te krijgen met alleen maar tegels. Wij vroegen Geerts & Groenendaal Hoveniers naar de beste tips!

Sommige van deze wespenwerende tips zorgen ervoor dat wespen niet meer op bezoek komen en nesten maken, terwijl andere je laten zien hoe je bestaande wespen en nesten kunt verwijderen. Volg een of al deze suggesties om van de vervelende insecten af ​​te komen.

Wespen komen jaarlijks terug op dezelfde plek. Dat komt omdat ze feromonen (afgescheiden chemicaliën) in dat gebied hebben verspreid die blijven communiceren met andere wespen, zelfs nadat het nest is verwijderd. Zorg ervoor dat wespen niet terugkeren door ijverig te blijven in behandelingen om de geur te maskeren.

Weg met ongewenst voedsel

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat wespen bijvoorbeeld je gezellige terrasoverkapping binnendringen. Verwijder eerst en vooral voedselresten of kruimels die zich buiten het huis bevinden. Wespen houden van eiwitten, dus je barbecue is een plek waar ze graag komen. Houd het grondig schoon om de wespen weg te houden. Wespen houden ook van suikerhoudende dranken, dus als je blikjes frisdrank in je tuin bewaart, zorg er dan voor dat ze grondig worden schoongemaakt. Als er niets lekkers voor de wespen in de buurt van je huis is, zullen ze je veel minder snel een bezoek brengen.

Zorg ervoor dat vuilnisbakken goed dicht zijn

Wat zit er in vuilnisbakken? Nou, het afval bestaat vaak uit oude etensresten of vloeistof. En wespen houden van eten, dus ze zullen vooral aangetrokken worden door je vuilnisbakken als deze niet goed zijn afgesloten en ze kunnen zelfs proberen een nest er in de buurt van te maken. Zorg ervoor dat je je prullenbakken afsluit om nieuwe bezoekers te vermijden, en dat geldt ook voor de recyclingbakken.

Compostbakken kunnen ook wespen aantrekken, dus zorg ervoor dat die van jou goed afgesloten zijn. Je kunt de compostering ook naar binnen verplaatsen als je de wespen niet weg kunt krijgen.

Herstel scheuren

Je wil eventuele scheuren in het huis of fundering dichten, want wespen nestelen graag in scheuren en holtes. Houd deze schoon en gevuld om te voorkomen dat wespen nesten maken of het huis binnendringen. Besteed extra aandacht aan scheuren die je kunt vinden aan de randen van de gevelbekleding van het huis of waar draden het huis binnenkomen. Dit is geweldig om te doen in de herfst voordat er lentewespennesten worden gebouwd!

Voeg wespenafstotende planten toe aan je tuin

Een manier om wespen in de buurt van je huis te weren, is door wespenafstotende plantensoorten zoals groene munt, tijm, eucalyptus, alsem en citronella te planten. Plant deze overal in de buurt van je huis en vooral waar je in het verleden wespen hebt gezien. Bloeiende planten zoals goudsbloemen, geraniums of pennyroyals zijn mooi en schrikken ook wespen af.

Er zijn een paar planten die je liever niet in je tuin hebt, omdat ze wespen juist aantrekken. Dit zijn bijvoorbeeld zoete venkel, Queen Anne’s kant en duizendblad. Plant deze nergens waar je wespen wilt vermijden!