De beste manieren om verf van hout te halen

In deze blog vertellen we je hoe je de oude verf van je meubelen kunt schrapen en ze opnieuw kunt schilderen om er weer als nieuw uit te laten zien. Het verwijderen van verf van oud hout is een vervelende klus en behoorlijk tijdrovend. Het vereist veel geduld en kracht. Maar betekent dat dat het niet snel kan? Nee! In feite kan het een klus van 30 minuten zijn als je de juiste techniek toepast. En dat is precies wat we je in deze blog gaan uitleggen.

Gereedschap

Dit zijn de gereedschappen die je nodig hebt om oude verf van het hout te verwijderen:

  • Schuurpapier
  • Paar handschoenen
  • Verfafbijtmiddel
  • Hitte geweer
  • Oogbescherming bril

Controleer op schade

Voordat we beginnen met het verwijderen van oude verf van hout, willen we dat je ervoor zorgt dat het hout waar je aan gaat werken de moeite waard is om te gebruiken. Vaak worden oude houten meubelen onbruikbaar door schade. Dus om onnodig werk te besparen, kun je maar beter zeker zijn van de staat van het hout.

Je moet ervoor zorgen dat het hout niet gaat rotten. Rot komt veel voor bij oud hout, vooral droogrot. Je kunt op droogrot controleren door aan het hout te ruiken en te kijken of je een vochtige of muffe geur ruikt. Zo ja, dan is het hout waardeloos. Een ander teken van rot is schimmel op het oppervlak van het hout en poedervormig stof dat van onder het meubilair komt. Je moet ook op zoek gaan naar kleine of grote scheuren. Als het hout gebarsten is, heb je er niets aan.

Het belangrijkste echter is dat als het hout geverfd is voor 1978, er een kans is dat de verf lood bevat. Test het hout met loden doe-het-zelf kits. Als de resultaten positief zijn, bel dan een professional om het werk te doen. Omdat lood gevaarlijk kan zijn om mee of in de buurt te werken, vooral voor kinderen of zwangere vrouwen is het erg schadelijk. Het kan epileptische aanvallen, orgaan storingen en groeiproblemen bij kinderen veroorzaken. Als blijkt dat het hout in goede staat verkeert, kun je verder.  Daarom nu een overzicht van de verschillende methoden om oude verf van het hout te verwijderen. 

Verfafbijtmiddelen

Verfafbijtmiddel is een chemische stof die de oude verf zachter maakt zodat deze gemakkelijker te verwijderen is. Het is verkrijgbaar in vloeibare, gel-, spray- of pastavorm. Als het meubel een complexe vorm heeft, zal het verfafbijtmiddel je helpen om de verf weg te schrapen van die ronde hoeken en kleine plekken. Dit zijn de punten waar je geen brute kracht kunt gebruiken om de verf af te schrapen.

Een verfafbijtmiddel is goed om het schrapen van verf gemakkelijker te maken, maar kan ook schadelijk zijn. Vooral voor je huid, ogen en longen, omdat het methyleenchloride bevat dat snel verdampt zodra je het verfafbijtmiddel aanbrengt. Als het in je longen komt, kan het duizeligheid veroorzaken, en in geval van zware blootstelling de dood! Daarom is het absoluut noodzakelijk om beschermende uitrusting te gebruiken bij het gebruik van verfafbijtmiddelen.

Het gebruik van een verfafbijtmiddel is relatief eenvoudig:

– Giet een kleine hoeveelheid van de chemische stof in een bak en breng aan op de delen waarvan je de verf wil verwijderen.

– Wacht zo lang als het etiket van het product aan geeft, elk merk heeft een andere wachttijd.

– Schraap de gestripte verf weg.

Als je geen risico’s wilt nemen met een verfafbijtmiddel, dan kun je een van de volgende methoden volgen:

beste manieren om verf van hout te halen

Warmtepistolen

Een heteluchtpistool blaast hete lucht op het verfoppervlak, waarna je de verf gemakkelijk kunt wegschrapen. Zo simpel is het. Er is echter een voorzorgsmaatregel die je moet nemen. Stop onmiddellijk als je rook van de verf af ziet komen. Het bevat schadelijke chemicaliën en koolmonoxide. Draag voor de veiligheid handschoenen, een masker en oogbeschermers. Na voltooiing het hout wassen met spiritus of gedenatureerde alcohol. 

Schuurpapier

Schuurpapier is het meest geschikt voor vlakke oppervlakken. Je kunt een schuurmachine gebruiken of je kunt schuurpapier gebruiken en het met je handen doen. Om oude verf voor het hout te verwijderen, heb je drie soorten schuurpapier nodig; 80 korrels, 150 korrels en 220 korrels.

Reinig het oppervlak grondig voordat je het schuurt. Wacht tot het droog is. Verwijder de scharnieren, knoppen en spijkers van het oppervlak om letsel te voorkomen. Begin te schuren met korrel 80  en gebruik vervolgens 150 om hardnekkige verfvlekken te verwijderen. Maak het tot slot af met korrel 220. Draag handschoenen, oogbeschermers en een masker om jezelf tegen het stof te beschermen.

Lees ook: Welke verf kun je het best gebruiken voor het interieur van je droomwoning?