manieren om behang te verwijderen

Het verwijderen van behang van je muren kan een van die dingen zijn waar je al lang over nadenkt, maar blijft uitstellen. Of jij of iemand anders het behang heeft geplakt maakt niet uit, het kan inderdaad een hele klus zijn om het te verwijderen. Maar dat is alleen als je het zonder plan doet. Als je over de juiste gereedschappen en materialen beschikt, kun je je behang sneller, schoner en gemakkelijker verwijderen.

Met al deze onderstaande methoden doorweek je het behang. Om je vloeren en plinten te beschermen, leg je handdoeken in je kamer neer om het natte papier op te vangen wanneer het van de muren wordt gehaald. 

Methode 1: behang met stoom verwijderen

Bereid de stomer voor: vul het stoomreservoir met water tot aan de waterlijn markering. Vul de stomer niet te vol! Bevestig het handvat en de slang aan de grote stoomplaat. Sluit de machine aan en zet hem aan. Wacht tot de machine stoom heeft opgebouwd. De meeste machines hebben indicatielampjes die aangeven wanneer de machine klaar is. Dit kan vijf tot tien minuten duren. Stoom het behang

Wees geduldig. Als het papier niet loskomt, houd je de stomer iets langer boven het gebied. Trek met je schraper voorzichtig bij elke sectie weg. Als je het proces haast, kun je de muren mogelijk beschadigen.

Verwijder het behang

Begin onmiddellijk met het plamuurmes dat deel van het behang los te trekken dat los komt. Als dit niet goed werkt: stoom dat gedeelte opnieuw en probeer het af te pellen. Ga door met het proces totdat het behang verdwenen is.

Let op: Vul nooit een apparaat voor het stomen van behang bij als het heet is. Dit kan leiden tot barsten en morsen van heet water, wat kan leiden tot brandwonden. Wacht tot het gereedschap volledig is afgekoeld voordat je het opnieuw vult.

Reinig de lijm

Nadat het papier is verwijderd, ga je terug en stoom je opnieuw, zodat je eventuele lijmresten kunt wegschrapen. Als het allemaal weg is, gebruik dan een nieuwe, vochtige spons om de muur af te vegen.

beste manieren om behang te verwijderen

Methode 2: Water en Azijn

Meng gelijke delen witte azijn en water in een spuitfles en maak je klaar om de muren te laten weken. Spuit een gebied royaal in en zie hoe het papier begint los te weken en loskomt van de muren.

Methode 3: Vloeibare behangafbijtmiddel

Breng het behangafbijtmiddel aan. Spray het product, gevolgd door de spons om het te verdelen over een gebied van ongeveer een halve vierkante meter. Wacht ongeveer vijf minuten totdat het product in het papier is gedrongen. Let ondertussen op eventuele druppels en ruim deze op.

Begin met verwijderen

Duw het plamuurmes voorzichtig onder het papier en schraap het papier weg. Schraap of kerf de muur niet met het mes! Het behang moet gemakkelijk loskomen.

Herhaal het proces

Breng meer behangafbijtmiddel aan en laat het vijf minuten rusten. Herhaal het verwijderen van het behang met het plamuurmes. Het kan zijn dat je dit nog een paar keer moet doen om het behang er netjes af te krijgen.

De beste manieren om behang te verwijderen

Ruim de laatste stukjes op

Er kan wat behanglijm op de muur achterblijven. Gebruik de behangafbijt om dit te verwijderen. Spray het op de muur en verdeel het met de spons. Laat het een paar minuten intrekken en schraap dan de vloeibare lijm van de muur met het plamuurmes. Veeg de muur af met een nieuwe, schone spons die is bevochtigd met water.

Gipsplaat is gecoat met een papieren bekleding. Wanneer dit papier wordt samengevoegd met het behang, hechten deze twee soortgelijke materialen bijzonder goed. Het uit elkaar trekken van de twee gelamineerde materialen is moeilijk op een goede manier te doen. Beide zijn poreus, dun en scheuren gemakkelijk.

Wanneer de muur eerder is geverfd met half glans of glansverf, gaat het verwijderen wat makkelijker. Hiermee is het gipsplaatpapier minder poreus en helpt de verf het gipsplaatpapier bij elkaar te houden. Het ingrediënt dat behangplaksel zulke ongelooflijke natte hechteigenschappen geeft, is zetmeel. Gemodificeerd tarwezetmeel wordt al lang gebruikt voor behanglijm. Zelfs vandaag de dag vind je gemodificeerd tarwezetmeel als het belangrijkste vaste ingrediënt in de meeste behanglijmen.

Als je ooit tarwezetmeel in een andere veel voorkomende vorm bent tegengekomen, bijvoorbeeld als gedroogde pastaresten op een pan, dan weet je dat heet water dat zetmeel afbreekt, zodat je het kunt wegspoelen. Met behang is het hetzelfde. Vocht plus warmte, met een korte rusttijd, staat gelijk aan een onverslaanbare combinatie voor het breken van dat zetmeel en het verwijderen van behang.

Het gebruik van een stomer is de beste methode om behang te verwijderen in een grote kamer met veel oppervlak. Als je de azijn- en watermethode gebruikt, is het belangrijk om de muren zo veel mogelijk te verzadigen. Hoe meer doorweekt het behang is, hoe beter. Geef jezelf de tijd, welke methode je ook kiest. Het verwijderen van behang kan een lange en zware taak zijn.