Walk-in closet

Voor veel mensen is een eigen inloopkast een droom. Een inloopkast kan staan voor een bepaalde status en wordt meestal gelinkt aan rijkdom. Maar wist je dat je helemaal niet rijk hoeft te zijn om een royale inloopkast te maken? Zelf een inloopkast bouwen is helemaal niet zo moeilijk. Eigenlijk hoef je zelfs niet eens heel handig te zijn. Tenzij je een enorme woning hebt, is het belangrijkste bij een inloopkast maken dat je creatief bent. 

Heb je een kamer over?

Heb je een kamer over die je niet gebruikt? Dan heb je geluk gehad, want dan kun je de gehele kamer gebruiken om een inloopkast te maken. Het principe van een inloopkast is eenvoudig, dus de inloopkast ontwerpen is dan niet moeilijk. Een inloopkast bestaat uit een ruimte met aan de wanden allemaal open kasten. Meestal is de inloopkast in een u-vorm. De twee lange wanden zijn voorzien van hoge kasten. Is er in de zijwand een raam aanwezig? Dan kun je onder het raam een ladenkast plaatsen. Het is de bedoeling dat alle kasten in de ruimte open zijn. Koop daarom enkele mooie kasten of stellages of als je handig bent bouw ze zelf. Het mooiste is natuurlijk als de kasten van hetzelfde materiaal en design zijn. Zorg ook dat je een eventueel raam bedekt met goede zonnewering. Kleding mag namelijk niet voortdurend in de zon hangen, dit is slecht voor de kwaliteit en het kan verkleuren. Als je dus een kamer over hebt, dan is het niet zo moeilijk om hier een inloopkast van te maken. 

inloopkast-maken

Heb je geen kamer over?

Heb je geen kamer over maar je wilt toch een inloopkast? Dan is een inloopkast ontwerpen wat lastiger. Je zit dan namelijk met een zeer beperkte ruimte. Toch is een inloopkast maken nog steeds mogelijk. Je moet hiervoor naar de afmetingen van je slaapkamer kijken. Dit is normaliter waar de inloopkast aan grenst. Bepaal vervolgens hoeveel ruimte je van je slaapkamer kwijt wilt voor een inloopkast. Je kunt dit gedeelte van de slaapkamer afscheiden door er een gipswand te bouwen of door wandpanelen en een schuifdeur te plaatsen. De schuifdeur dient dan als toegang tot de inbouwkast. Uiteraard zal de ruimte wat krapper zijn, maar in principe geldt hetzelfde principe als wanneer je een inbouwkast in een lege kamer bouwt. Bouw de wanden die vrij zijn vol met open kasten of stellages en je hebt je eigen inloopkast gecreĆ«erd.