vouwgordijnen

Met nieuwe vouwgordijnen, plissé gordijnen, duo rolgordijnen of enig andere vorm van raamdecoratie kun je je woning een frisse, nieuwe uitstraling gegeven of een ruimte opfleuren. Raamdecoratie bevestigen hoeft helemaal niet lastig te zijn, in principe kan iedereen het. Maar er zijn wel enkele vreselijke raamdecoratie fouten die je kunt maken. Dit kan komen omdat je simpelweg iets vergeten bent, of omdat je je van tevoren niet goed genoeg erin hebt verdiept. Hieronder benoemen we de ergste raamdecoratie fouten die je kunt maken. Zorg dat jij deze fouten maakt, zodat het bevestigen van raamdecoratie een prettige ervaring wordt en je er daarna extra van kunt genieten.

Gaat je raam naar binnen open, let dan extra goed op

Let bij ramen die naar binnen opengaan extra goed op waar je de raamdecoratie hangt. Hang deze niet in het kozijn, wanneer je dat namelijk wel doet kan je raam niet meer open. In de plaats daarvan kun je de raamdecoratie beter ‘op de dag’ hangen, bijvoorbeeld aan de muur of aan het plafond. Op deze manier kun je je raamdecoratie helemaal naar boven rollen en je ramen zonder problemen naar binnen openen.

Raamdecoratie in de badkamer

Bij het uitzoeken van raamdecoratie voor in de badkamer moet je extra goed opletten, een badkamer vraagt om speciale aandacht als het daarop aankomt. Koop bijvoorbeeld geen houten jaloezieën voor in de badkamer. Door het vocht is de kans groot dat het hout gaat werken waardoor deze niet meer goed te bedienen is, of zelfs kapot zal gaan. Kies in plaats daarvan liever voor een ander materiaal voor je jaloezieën, zoals aluminium of kunststof. Deze hebben nauwelijks tot geen last van het vocht en zijn daarom bij uitstek geschikt voor in een badkamer. Houten jaloezieën kunnen echter wel heel mooi zijn in een badkamer. Gelukkig is hier een oplossing voor: PVC jaloezieën met een houtprint. Hierdoor heb je het beste van twee werelden: de sfeer van hout en de vochtbestendigheid van kunststof.

Draai-kiepramen

Veel nieuwbouwhuizen hebben zogenaamde ‘draai-kiepramen.’ Ook hier moet je rekening mee houden wanneer je op zoek gaat naar raamdecoratie. Veel mensen denken namelijk dat elke soort raamdecoratie op elk raam past, maar dit is niet het geval, zeker niet wanneer het om draai-kiepramen gaat. Loshangende rolgordijnen of jaloezieën zijn een no go, deze verliezen al hun effectiviteit wanneer ze aan een draai-kiepraam worden bevestigd en hangen bovendien in de weg. Ook raamdecoratie met een relatief grote bovenbak zijn niet geschikt, aangezien deze het raam kunnen blokkeren waardoor deze niet meer open kan. Ga in plaats daarvan liever voor een type raamdecoratie dat met behulp van klemsteunen aan het raam is bevestigd. Deze decoratie beweegt mee met het raam en behoud zo zijn effectiviteit.

Spandraden

Het kiezen van de verkeerde soort raamdecoratie is niet de enige fout die je kunt maken wanneer het gaat om draai-kiepramen. Je moet namelijk ook zorgen dat je spandraden in huis haalt. Dat zijn draden die langs je rolgordijn lopen en je aan de onderkant van je raamkozijn bevestigd. Zo voorkom je dat je raamdecoratie gaat klapperen wanneer je het draai-kiepraam open zet. Verschillende soorten raamdecoratie zijn voorzien van spandraden.  Deze gordijnen kun je perfect bevestigen op een draai-kiepraam. Je kunt ook kiezen voor aluminium jaloezieën, maak in dat geval gebruik van zogenaamde magneethouders om de raamdecoratie aan de onderkant te bevestigen.

De juiste raamdecoratie kan een cruciale rol spelen in een goede nachtrust, zeker wanneer je veel last hebt van licht van buitenaf. Vermijd daarom jaloezieën of andere raamdecoratie waar lichtkieren bij kunnen ontstaan. Kies in plaats daarvan voor een  verduisterend type raamdecoratie.