Wanneer jij in het bezit bent van een fijne tuin, wil je daar natuurlijk optimaal van genieten. Mogelijk grenst jouw achtertuin aan die van jouw achterburen. Misschien zijn het erg gezellige mensen, maar we kunnen ons voorstellen dat als jij gaat zonnebaden je het prettig vindt dat je geen last hebt van pottenkijkers. Of een gezellig diner met het hele gezin in de tuin tijdens een zwoele zomeravond: dit doe je liefst privé. 

Maar hoe zorg je nou voor een beschutte tuin waar je in privacy kunt vertoeven? We geven je drie tips ten behoeve van jouw privacy en waarmee je tegelijkertijd een natuurlijke omgeving kan creëren. 

1. Plaats een schutting ten behoeve van jouw privacy

Als je jouw tuin modern hebt ingericht, kan jouw privacy borgen door een schutting te plaatsen. Schuttingen zijn er in vele soorten en maten. Kies bijvoorbeeld voor een modern design van beton of een natuurlijke uitstraling door houten materialen te gebruiken. Of ga voor een trendy en duurzame optie, en plaats een schutting van bamboe. Ook mogelijk; een combinatie van deze materialen voor een speels effect. 

Houd bij het plaatsen van een schutting wel rekening met de wettelijke eisen. Aan de achterkant van jouw huis mag een schutting namelijk een maximale hoogte van twee meter hebben. Aan de voorkant van jouw huis geldt een maximale hoogte tot één meter. Door schuttingen met verschillende hoogtes naast elkaar te plaatsen, creëer je op een creatieve manier een minder opgesloten gevoel. Je kan er ook voor kiezen om de afscheiding te behangen met vrolijke prenten, speciale tuindoeken of plantenbakken met allerlei fleurige, kleurige bloemen en planten.  

2. Plant haagplanten voor een natuurlijk effect

Heb jij een mooie groene oase gerealiseerd in jouw achtertuin? Dan wil je mogelijk ook liefst dat de afscheiding een fraai natuurlijk en groen effect heeft. Dit doe je eenvoudig door een afscheiding te creëren van haagplanten. Houd je van eenvoud, dan plant je bijvoorbeeld dezelfde haagplanten. Maar het is ook mogelijk om verschillende soorten af te wisselen. 

Houd ook hierbij rekening met het feit dat deze beplanting maximaal twee meter hoog mag zijn. En als je geen groene vingers hebt, is het verstandig om te kiezen voor beplanting die niet al te veel onderhoud nodig heeft en niet extreem snel groeit. Zo voorkom je dat je jaarlijks de gehele tuin moet snoeien voordat je ervan kan genieten. 

Hoewel de meeste haagplanten tegen een stootje kunnen, is het slim om bij de aanschaf van deze groene beschutting te bekijken of de haag winterhard is. En om ook in de winter een groen uitzicht te behouden, kies je voor wintergroene haagplanten. Verschillende coniferen, de taxus en laurierkers zijn winterharde en wintergroene haagplanten. Ook bijvoorbeeld de spar en de hulst zijn plantensoorten die de winter goed overleven en jarenlang meegaan. 

3. Creëer een groene omgeving met kardinaalsmuts

Een andere mogelijkheid om jouw tuin af te schermen is de kardinaalsmuts. Deze semi winterharde haagplant is enorm populair vanwege haar sierlijke bladeren. De bladgroei van deze plant is behoorlijk compact. Door deze dichte bladgroei, wordt jouw tuin goed afgeschermd en weet je zeker dat je er in privésferen kan vertoeven. 

Kardinaalsmuts is ook een geliefde haagplant vanwege haar prachtige kleuren. In de zomer kleuren de bladeren helder groen, om vervolgens in de herfst te transformeren naar in prachtige roodachtige tinten. Het enige nadeel van deze plant is dat deze behoorlijk giftig is. Kardinaalsmuts is dan ook niet de beste optie voor huiseigenaren met honden en katten. 

Er zijn talloze mogelijkheden om jouw tuin af te schermen wanneer deze grenst aan een brandgang, of bij nieuwsgierige buren. We adviseren dan ook om je goed te oriënteren en te laten informeren door experts voordat je aan de slag gaat. 

Gun jezelf privacy en scherm je tuin af met een natuurlijke schutting, haagplanten of kleurrijke kardinaalsmuts.