schuttingen

De schutting als erfafscheiding is de meest gekozen vorm. Hoewel er genoeg andere mogelijkheden zijn om een erfafscheiding te creëren is het voordeel van een schutting dat het gemakkelijk te plaatsen is en je op een eenvoudige manier privacy verkrijgt. Ook zal een schutting je beschermen tegen direct geluidsoverlast en harde wind. Afhankelijk van de keuze voor welk soort schutting, kan een schutting beschilderd worden naar eigen wens en kun je het volhangen met planten of bloemen. De houten schutting wordt het meest gebruikt, maar met andere materialen kan ook. Wil je een schutting laten plaatsen, dan zul je keus moeten maken van wel materiaal je je schutting wilt.

Houten schutting

De meeste mensen zullen een schutting kopen die van hout is. Hout is gemakkelijk te bewerken en te plaatsen. Omdat hout een natuurproduct is, kun je een natuurlijke en warme sfeer in je tuin bewaren. Wel moet je bij een schutting laten plaatsen wel goed weten welke houtsoort je neemt. Als je een schutting van hardhout kiest, dan heb je een zeer sterke schutting die zeer duurzaam is en minimaal 25 jaar mee kan. Ook heb je er nagenoeg geen onderhoud aan. Deze schuttingen zijn prijzig, dus je kunt ook voor een geïmpregneerde houten schutting gaan. Het hout is van een minder duurzame kwaliteit, maar door middel van hitte en stoom geïmpregneerd. Bacteriën en insecten zullen het hout dan niet aantasten en de schutting gaat dan zeker 15 tot 20 jaar mee.

Composiet

Een schutting van composiet is enorm in opkomst. Composiet is een combinatie van houtvezels en kunststof. Het voordeel daarvan is dat het ongevoelig is voor verkleuring door uv-licht en niet zal kromtrekken. Het is ook heel gemakkelijk schoon te maken, want hij kan gewoon afgespoeld worden met water. Je kunt met een schutting van composiet de natuurlijke uitstraling behouden, maar toch heb je niet het onderhoud, wat je met een houten geïmpregneerde schutting wel hebt. Een composiet schutting is erg duurzaam en kan langer dan 25 jaar meegaan.

Beton

Voor sommige mensen is een schutting van beton een beetje kil en koud, maar er zijn mensen die ervan houden. Het voordeel is dat je geen onderhoud aan een betonnen schutting hebt en met betonverf kun je de schutting ook nog een kleurtje geven. Een combinatie tussen hout en beton wordt ook veel gezien. Je kunt dan een schutting kopen van hout en die aan betonnen palen monteren. Hierdoor heb je een ijzersterke schutting met toch een natuurlijke uitstraling.