groenere tuin

Hoe groen wordt jouw tuin eigenlijk? Ok, op dit moment is dat natuurlijk minder dan een half jaar geleden, maar nu is het juist de tijd om hierover na te denken, zodat je tuin vanaf de lente nog meer voldoet aan jouw wensen. Voor veel mensen is een van die wensen het hebben van veel groen in de tuin. En zelfs met een kleine tuin, of een tuin met veel tegels, is dit mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld mooie vierkante plantenbakken neerzetten om dit te compenseren. Hieronder meer tips voor het verkrijgen van meer groen in je tuin.

Houd het echt

Zorg dat je zoveel mogelijk met ‘groene opties’ werkt om meer groen in je tuin te verkrijgen. Dat betekent zo min mogelijk pesticiden, onkruidverdelgers en kunstmest, maar juist nuttige insecten versterkingen om vervelend tuin ongedierte uit te schakelen en je bloemen en planten gezond te houden. Dus geen gifstoffen in plaats daarvan volledig natuurlijke compost. 

Maak compost van etensresten

Composteer door je groente afval te verzamelen, in plaats van het met vuilniswagens naar de stortplaats te laten brengen. Compost staat bekend als ‘het goud van de tuinman’ en verrijkt de vruchtbaarheid van de bodem door het een shot krachtige, voedingsstoffen te geven waar planten zo van houden. Naast het stimuleren van een gezonde wortelontwikkeling, verbetert de toevoeging van rijke en aardse compost ook de bodemtextuur en beluchting. Waarom zou je je zuurverdiende geld verspillen aan commerciële producten als voedingsstoffen gratis voor het oprapen liggen? Versnel het proces met behulp van regenwormen!

Koop gerecycled

Bekijk de talloze milieuvriendelijke plantenbakken en kits voor verhoogde tuinen die nu beschikbaar zijn, zoals de eerder genoemde grote vierkante plantenbakken. En waarom niet op zoek naar gebruikte? Het kost minder energie om iets te recyclen dan om nieuwe materialen te delven, dus of je nu kiest voor gerecycled koper, plastic of zelfs rubber om je planten in te zetten, het is allemaal mogelijk. Bewonder je handwerk en slimme recycle oplossingen terwijl je zit te loungen op gerecycled tuinmeubilair.

Kweek je eigen voedsel

Het kopen van biologische producten kan prijzig zijn, dus wat dacht je ervan om je eigen voedsel te verbouwen in plaats van dat gazon voor de zoveelste keer nauwgezet te moeten maaien? Mensen brengen grote hoeveelheden kunstmest en pesticiden aan op hun gazons, vaak in vele malen de aanbevolen hoeveelheid. Dat alles voor weinig meer dan decoratie, omdat gras verder niets doet. Het is tijd om terug te keren naar het gebruik van je tuinen als voedselbron, je zult nergens anders verser (of goedkoper) eten vinden… en je tuin wordt er groener van!

Kies voor inheemse soorten

Nu je een aantal voordelen hebt geleerd van het “ontgrassen” van je tuin, overweeg dan om de oude grasmat te vervangen voor inheemse planten. Inheemse planten zijn al aangepast aan de lokale omstandigheden en zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden, hebben over het algemeen minder kunstmest en water nodig en hebben minder moeite nodig om ongedierte in toom te houden.

Regenwater gebruiken

Alle planten en bloemen hebben water nodig en het toevoegen van een regenton is een goedkope en makkelijke manier om mineraal- en chloorvrij water op te vangen voor het besproeien van gazons, bloemen en planten. Door gebruik te maken van wat letterlijk uit de lucht valt, merk je niet alleen een duidelijke daling van de waterkosten, maar ook een vermindering van de afvoer van regenwater, wat op zijn beurt erosie en overstromingen helpt voorkomen. Plaats een scherm bovenop je vat om insecten, puin en vogels buiten te houden, en maak regelmatig gebruik van je watervoorraad om het in beweging en belucht te houden.