Maak-je-tuin-zomerklaar

De zon schijnt wat regelmatiger en er zijn meer mensen op straat dan een paar maanden geleden. De dagen worden opmerkelijk langer en ook jij hebt meer zin om buiten te zijn. Je kijkt er weer naar uit: je tuin zomerklaar maken. Maar hoe doe je dat? Wat zijn nu dé tuintips voor de zomer?

Je tuin voorbereiden

Net als jij wil ook jouw tuin graag klaar zijn voor de zomer. Als je dit voorjaar wil planten of zaaien, dan is het verstandig eerst de grond goed om te spitten en onkruid te verwijderen. Omspitten doe je één steek diep, en daarbij keer je de kluit aarde letterlijk om. Uiteraard ben je voorzichtig op plekken waar je bloembollen had gepoot en waar planten wortelen. Daarna bestrooi je de omgespitte grond met een bodemverbeteraar (bij voorkeur compost) en eventueel koemestkorrels voor de broodnodige voedingsstoffen. Geef je tuin even rust om in te klinken. Je tuin klaar maken voor de zomer gaat dan beginnen, want je kunt gaan planten of zaaien. In de tussentijd kan je wel al alle dode takken en bladeren weghalen. Misschien vind je dit minder leuk werk, maar ook dat hoort bij jouw tuin zomerklaar maken. En zie, je tuin ziet er nu al heel anders uit!

Gazon en borders aanpakken

Na een lange winter hebben jouw gazon en de borders ook een boost nodig. Die geef je ze door ze te bemesten, dat bevordert de groei. Bij het tuinieren in de zomer hoort ongeveer drie keer bemesten per jaar.

Bereid ook jouw schuur voor

De hele winter heb je je schuur nauwelijks gebruikt, maar er is wel steeds meer rommel in beland. Waar lag jouw tuingereedschap ook alweer? Hoe fijn zou ’t zijn als je dat binnenkort gewoon weer voor het grijpen hebt en je ook je tuinset, verlichting et cetera weer makkelijk kan vinden? Eén van onze tuintips voor de zomer is dan ook: ruim je schuur alvast op. Ook dat bevordert dat heerlijke, zomerse buitengevoel.

Terras zomerklaar?

Je zal ’t vast niet vergeten, maar ook je terras kan vast een opknapbeurt gebruiken. De ene keer is stevig schrobben voldoende om groene aanslag te verwijderen, de andere keer heb je er wellicht een hogedrukreiniger voor nodig. Je kunststof tuinmeubilair maak je schoon met warm water en wat schoonmaakmiddel, voor houten tuinmeubelen gebruik je lauw water. Krijg je na je tuin klaar maken voor de zomer al zin in de eerste barbecue? Geniet er maar van, want als het warme weer echt gaat komen, kan je nog meer los met tuinieren in de zomer!