typen kassen

In een kas kun je het hele jaar door je groene vingers gebruiken. Kies het type kas dat bij jouw tuin past en je tuindromen kunnen uitkomen. Een kas kan je voorzien van exotische bloemen, geneeskrachtige kruiden, fruitbomen, vetplanten, groenten en vele andere planten. In een kas kun je een sprong in het groeiseizoen maken door enkele weken voordat de grond opwarmt zaden te planten en planten te laten groeien tot volwassenheid die anders niet zouden overleven in ons klimaat. Als dit jouw groene vingers doet tintelen van verwachting, weet dan dat er zoveel kasopties zijn dat he er ongetwijfeld een zult vinden die voor jou werkt, waar je ook woont. Er zijn zelfs kleine kassen die op het balkon van een flatgebouw kunnen worden neergezet! Of u nu een constante aanvoer van spruiten, erwten of sla voor jouw eettafel wil, of salie, tijm en koriander wilt om je kookkunsten te versterken, hier is wat achtergrondinformatie over de meest voorkomende soorten kassen die je in je tuin kunt plaatsen.

Wat is een kas?

Een kas is een structuur waarbinnen vegetatie groeit. Het biedt een ideale omgeving om zonlicht naar behoefte te vergroten of te verminderen, de temperatuur te regelen en efficiënter te bewateren. Transparante dakbedekking en isolerende wanden, gecontroleerde ventilatie en gemakkelijke toegang tot water maken dit allemaal mogelijk. Niet alle kassen versterken het licht. Sommige bieden schaduw om planten te beschermen die geen volle zon en hoge temperaturen kunnen verdragen. En sommige hebben zonnige en schaduwrijke zones, zodat een divers ecosysteem kan floreren.

Soorten kasmaterialen

Hoewel er geen reden is waarom een ​​kas geen structuur kan hebben die zo sterk is als een huis (en sommige hebben dat wel), zijn de meeste frames gemaakt van metalen pijpen, plastic pijpen of hout. 

– Kunststof buizen zijn het goedkoopste materiaal, maar missen de stijfheid die nodig is voor een grote constructie.

– Hout is een goede thermische isolator, belangrijk in koude klimaten.

– Metalen buizen (aluminium of staal) gaan lang mee en zijn duurzaam, maar het is geen goede isolator. Vooral aluminium niet.

Grote kassen hebben vaak goed geïsoleerde glazen wanden en daken. Maar helder polycarbonaat, acryl en glasvezel werken ook, vooral voor kleinere constructies.

– Glas is het traditionele kasmateriaal. Het is duur, moeilijk te installeren en kan barsten. Maar het isoleert goed, ziet er het beste uit en laat het licht het beste door.

– Acryl is ook duur, maar het gaat lang mee en kan, in tegenstelling tot glas, (tot op zekere hoogte) worden gebogen en gevormd om in een gebogen frame te passen.

– Polycarbonaat is een sterk en lichtgewicht materiaal en budgetvriendelijk in vergelijking met glas en acryl. Het is verkrijgbaar als flexibele folie en heeft de neiging om het licht te verspreiden in plaats van het direct door te laten.

– Glasvezel is het goedkoopste kasmateriaal. Het werkt goed in extreme klimaten en is bijna net zo transparant als glas als het nieuw is. Maar het heeft de neiging om na verloop van tijd geel te worden en de lichttransmissie te verminderen.

deze typen kassen kennen we

Soorten kasconstructies

Kassen kunnen vrijstaand zijn of gekoppeld aan een gebouw of een andere kas. Sommige structuren zijn meer geschikt voor grootschalige teelt, terwijl andere het beste werken als de ruimte beperkt is. Dit zijn de opties:

Gevel

De traditionele gevelconstructie, met rechte wanden en schuine daken die aan weerszijden van de constructie een driehoekige gevel creëren, werkt goed voor een kas. Het is het meest voorkomende ontwerp en biedt veel zon en ruimte om naar binnen te bewegen. Het is eenvoudig te bouwen, het werkt zowel voor grote kassen als voor kleine kassen die op een veranda staan.

Een A-frame

Vergelijkbaar met een gevelstructuur en nog gemakkelijker te bouwen, heeft een A-frame lange schuine daken die helemaal tot aan de grond reiken. Een A-frame maximaliseert licht, maar ruimte en luchtstroom zijn beperkt onder de delen van het dak dicht bij de grond. A-frames zijn meestal beter voor opslag dan voor groei.

Geodetische koepel

Een geodetische koepel is een ongelooflijk sterke structuur die goed standhoudt in zware weersomstandigheden en er echt mooi uitziet! Je kunt jouw eigen frame maken door stokken of staven van dezelfde lengte met verbindingsstukken in een reeks driehoeken te monteren. Maar de meeste mensen zullen een kit kopen die alles bevat wat je nodig hebt. Toch is de montage ingewikkelder dan andere constructies.

Gotische boog

Een gotische boog is iets van een hybride van gevelstijl en A-frame. De muren zijn omlijst met aluminium of stalen palen die sierlijk buigen om samen te komen met een nokkap en een puntdak vormen, dat doet denken aan een middeleeuwse kathedraal. Het is een sterke structuur die gemakkelijk sneeuw en regen afvoert. Het is eenvoudig te monteren en misschien wel het meest elegante type kas. De rondingen vereisen een flexibele bekleding, zoals een polycarbonaat film.

Lees ook: Een tuinhuisje maken: waar let je op?

Welke typen kassen kennen we