formaat televisie

Kijk jij graag naar series, speel je games of volg je sportwedstrijden? Dan is het prettig om een televisie met een groot beeldscherm te hebben. Groter is echter niet altijd beter, zeker als je dicht op de tv zit. Bij het bepalen van het optimale formaat moet je onder andere rekening houden met kijkafstand, het gebruiksdoel en de resolutie van de tv.

Kijkafstand bepalen

Is je televisie te klein of zit je te ver van het scherm? Dan is het mogelijk om details te zien of zelfs de ondertiteling te lezen. Als je juist te dicht op het scherm zit, kan het beeld onscherp lijken of ontgaan de details aan de randen van de televisie je. Het valt aan te raden om de afstand tussen de plek waar de tv komt te hangen en jouw plek op de bank op te meten om zo het juiste formaat tv te bepalen. Uiteraard is de optimale kijkafstand ook een kwestie van smaak, maar zo heb je wat houvast bij het uitzoeken van de meest geschikte tv. Vergeet niet om je inboedelverzekering aan te passen als je een nieuwe tv in huis haalt. Deze apparaten zijn namelijk erg kwetsbaar, dus bescherm jezelf tegen eventuele schade en pak de tv nooit bij het scherm vast.

Doel van de tv

Misschien ben jij op zoek naar een kleine televisie voor in de keuken, zodat je niets hoeft te missen van jouw favoriete voetbalclub of de Tour de France. Is het jouw hobby om films en series te kijken? Dan wil je opgaan in ieder detail, waardoor een groot scherm de beste keuze is. Ook voor gamers valt een groot scherm aan te raden. Jij ziet je tegenstanders gemakkelijk aankomen en je wordt de fantasiewereld ingetrokken. Wie het liefst naar tv-programma’s zoals een talkshow, klusprogramma of het nieuws kijkt, kan ook prima af met een kleinere tv. De details zijn hierbij wat minder belangrijk. Daarnaast worden deze shows vaak nog niet in een hoge resolutie uitgezonden. Als jouw tv een zeer hoge resolutie heeft, wordt het beeld onscherp.

Resolutie tv

Een hogere resolutie zorgt voor een scherper beeld. De resolutie bepaalt namelijk het aantal pixels waaruit het beeld is opgebouwd. Zeker bij een groter scherm is het verschil in details een stuk beter zichtbaar wanneer je een 4K televisie vergelijkt met Full HD. Ben jij van plan bent om via YouTube of Netflix naar 4K-beelden te kijken? Dan valt het aan te raden om voor een grotere televisie met de hoogste resolutie te gaan. Hierdoor haal je alles uit de beeldscherpte. Dit zijn alle tv-kanalen die in 4K uitzenden.