hoe maak je vogelvoer van zonnebloemen

Het kweken van zonnebloemen is gemakkelijk en goedkoop en, zoals de meeste vogelliefhebbers weten, zijn zonnebloempitten geweldig voedsel voor vogels. Met een beetje planning, kun je gemakkelijk tientallen zonnebloem koppen oogsten die uitpuilen met zaden die vogels in je achtertuin zullen waarderen. Het zorgvuldig bewaren van de zaden kan een rijke voorraad winter vogelvoer opleveren dat ideaal is voor alle soorten vogels, net wanneer ze voeding het meest nodig hebben. En als je een paar afzonderlijke zaden voor de volgende lente bewaart, ben je zeker van nog een geweldige oogst en een voortdurende aanvoer van voedzaam, aantrekkelijk en goedkoop voer voor de vogels.

Wanneer zonnebloempitten oogsten?

Terwijl vogels het niet erg vinden om onrijpe zonnebloempitten te eten, hebben rijpe zaden grotere pitten met meer calorieën en betere voeding. Verschillende aanwijzingen kunnen je helpen bepalen wanneer de zonnebloempitten klaar zijn om te oogsten:

  • De achterkant van de bloemhoofdjes wordt bleekgeel en de randen beginnen bruin te worden.
  • De zaden zelf, die eerst wit zijn, worden aanzienlijk donkerder.
  • De zachte uiteinden van de knoppen op elk zaadje drogen op en vallen eraf, waardoor het volledige zaad zichtbaar wordt.
  • Als vogels je zonnebloemen veel aandacht geven, is het natuurlijk een goede gok dat de zonnebloempitten rijp zijn om te oogsten.

Bescherm de onrijpe zaden

Je hebt de hele zomer gekeken hoe je zonnebloemen tot verbazingwekkende hoogten groeiden, bekroond met verbluffende bloemen, en die bloemen beginnen te veranderen in zware zaadbommen. Hoewel de zaden misschien al gevormd zijn, zijn ze niet per se meteen rijp om te oogsten, ondanks de aanwezigheid van enthousiaste vogels die eraan knabbelen zodra de zaden verschijnen. Om het meeste uit jouw zonnebloemzaad oogst te halen, is het noodzakelijk om de zaden te beschermen tegen scherpe en hongerige snavels totdat ze klaar zijn om te oogsten. Bedek de zaden om te voorkomen dat de vogels ze voortijdig opeten, kies een hoes die luchtcirculatie mogelijk maakt, zodat de zaden kunnen blijven rijpen zoals een panty.

Wanneer moet je zonnebloemen oogsten

Als je genoeg ruimte hebt, kun je overwegen een net over het hele zonnebloem bed of veld te plaatsen, met hoepels of stokken om de hoes te ondersteunen. Houd er rekening mee dat dit gaas fijn genoeg moet zijn om vogels uit de buurt van de planten te houden, en het kan moeilijk zijn om het over een groot stuk of in gebieden met zwaar zomerweer te krijgen.

Gebruik papieren zakken

Bind papieren zakken losjes over de bloemen met touw. Bind de zakken niet zo strak dat de lucht niet vrij rond de bloem kan circuleren. Prik enkele kleine gaatjes in de zakjes om een ​​goede luchtstroom rond de bloemhoofdjes te verzekeren. Gebruik geen plastic zakken omdat het vocht erin zal condenseren, waardoor de zaden gaan rotten. Dit maakt de zaden minder aantrekkelijk en verhoogt het risico op schimmels die gevaarlijk kunnen zijn voor vogels.

Oogst de zaden

  • Snijd de bloemhoofdjes af met scherpe snoeischaren, laat 3 tot 6 centimeter stengel op elke bloem.
  • Bewaar de koppen in een droge ruimte, zoals een schuur of garage, in een veilige container, uit de buurt van muizen of ander ongedierte totdat je klaar bent om de vogels te voeren. Hoe droger de bloemhoofdjes zijn, hoe makkelijker het is om de zaden eruit te halen, of je dit nu zelf wilt doen of de vogels dat werk wilt laten doen.
Wanneer moet je zonnebloemen oogsten en hoe maak je er vogelvoer van

Vogels voeren

Veel vogelaars worstelen om de honderden of duizenden zaden uit elk bloemhoofd los te wrikken om de vogels te voeden, maar dat is niet nodig. Vogelsnavels zijn bij uitstek geschikt voor het extraheren van de zaden. De eenvoudigste manier om zelfgekweekte zonnebloempitten aan vogels te voeren, is door de hele, gedroogde zonnebloem koppen op een dienblad of plateau te leggen en de vogels ervan te laten genieten!