tuinmeubelen onderhouden

Steeds meer mensen kiezen voor tuinmeubelen van teakhout. Niet alleen omdat ze er prachtig uitzien, maar ook omdat ze ontzettend robuust zijn en zeker tegen een stootje kunnen. Om ervoor te zorgen dat ook jouw teakhouten tuinmeubelen zo lang mogelijk in goede conditie blijven is goed onderhoud vereist. Natuurlijk hoef je niet iedere week je meubels op te poetsen. Af en toe onderhoud aan je tuinmeubelen plegen is voldoende. Wil je weten wat je precies moet doen en welke producten je het beste kunt gebruiken? Lees dan direct verder!

Opbergen of onderhouden?

De meest eenvoudige manier om je teakhouten tuinmeubels te beschermen tegen de elementen is door ze in de winter op te bergen. Zet ze bijvoorbeeld weg in de schuur, onder de carport of onder de overkapping in je tuin. Zo kunnen regen en sneeuw er niet bij en slijten de meubels wat minder snel. Heb je geen overkapping en staat je schuur of garage ook al vol? Dan kun je je meubels ook gewoon buiten laten staan. In dat geval is een beetje onderhoud voldoende om ze op volle kracht te houden. Waar je ook voor kiest, zorg er in ieder geval voor dat er voldoende frisse lucht bij je meubels kan komen. Op deze manier voorkom je lelijke vlekken op het hout.

Hoe teakhouten meubels onderhouden?

Er zijn verschillende producten waarmee je je teakhouten tuinmeubelen kunt onderhouden. Zo kun je de meubels schoonmaken met een biologisch afbreekbaar product als groene zeep, uiteraard in combinatie met water. Gebruik echter nooit een hogedrukreiniger voor het schoonmaken van houten tuinmeubels. Een dergelijke waterstraal is veel te krachtig en kan het hout onherstelbaar beschadigen. Na het reinigen is het belangrijk om het hout opnieuw te voeden. Teakolie en teaksealer zijn allebei uitstekende keuzes. Breng één of twee lagen teakolie of teaksealer aan op de volledige meubels en laat het goed intrekken en drogen. Hierna zijn je tuinmeubels goed beschermd en zullen ze zelfs de meest barre winter goed doorstaan.

Natuurlijke kleuring van teakhout

Laat je je teakhouten tuinmeubels het hele jaar door buiten staan? Dan krijgen ze na verloop van tijd een mooie vergrijsde aanblik. Dit is heel normaal en kan absoluut geen kwaad voor de kwaliteit van je meubels. Zie je toch liever de oorspronkelijke kleur van het teakhout? Dan is het verstandig om regelmatig de laag teakolie of teaksealer te verversen. Doe dit bij voorkeur elke 6 tot 8 weken. In veel gevallen is het ook mogelijk om reeds vergrijsde teakhouten tuinmeubels met een speciale teak reiniger terug te brengen naar hun oorspronkelijke kleur. Verder is het goed om je te realiseren dat teakhout een natuurlijk materiaal is en daardoor altijd zal werken als gevolg van wisselingen in de temperatuur en het klimaat. Zo kan het uitzetten en weer wat krimpen. Dit is heel normaal en je hoeft hiervoor niets extra’s te doen bij je teakhouten tuinmeubelen onderhouden.