goede kruipruimte isolatie

Goede kruipruimte isolatie zorgt voor een goede geleiding van alle vocht- en warmtestromen in de ruimte onder de grond. In zo’n ruimte spelen namelijk twee processen een erg belangrijke rol. Als eerste het proces waarbij vanuit de woning de warmte via de vloer naar de kruipruimte vloeit. Het tweede proces is waarbij het vocht vanuit de kruipruimte, via de vloer, de woning in komt. En vocht in je woning is nooit goed. Daarom leggen we je hieronder uit waarom een goede kruipruimte-isolatie zo belangrijk en hoe je dat doet.

Het belang van een goede isolatie van de kruipruimte is groot

Vloeren kunnen nooit helemaal 100% luchtdicht zijn, daarom wordt er altijd kruipruimte lucht aangezogen. Deze lucht komt uit de onbedekte aardbodem en kan vocht, radongas en nare luchtjes met zich meebrengen. Dit is vooral het geval bij oudere huizen waar al snel zo’n 10 tot 15% van de warmte via de vloer verloren zal gaan. Het belang van een goede isolatie van de kruipruimte is dus groot.

Blokkeer het vocht dat uit de kruipruimte komt en zorg dat de warmte uit de woning niet via de vloer verdwijnt

Het is het beste om bij de keuze voor de kruipruimte isolatie te kiezen voor een aanpak waarbij al het vocht  uit de kruipruimte wordt geblokkeerd en de warmte die uit de woning komt optimaal wordt tegengehouden. Kruipruimte isolatie is een vorm van woningisolatie waarbij het isolatiemateriaal in de kruipruimte wordt aangebracht. Als je een kruipruimte met een hoogte van minimaal 20 cm onder je woning hebt, is het zeker de moeite waard om deze ruimte te isoleren. 

kruipruimte isolatie

Een egale afdichting

Door de bodem van de kruipruimte te bedekken met een egale afdichting, kan het vocht niet via de kruipruimte naar de vloer of de wanden van de woning optrekken. Daarnaast kan er een vorm van isolatie worden aangebracht voor klimaatbeheersing. Op deze manier kan worden voorkomen dat de kou uit de grond je woning kan bereiken. 

De onderkant van de vloer is het warmste gedeelte in de kruipruimte. Die onderkant straalt zijn warmte af naar de kruipruimte bodem en funderingsmuur. Een groot deel van deze warmte is dus afkomstig uit de vloer en een ander deel is afkomstig uit de bodem zelf, dit is dan warmte die de kruipruimte bodem zelf heeft opgenomen in de zomer.

Het is dan ook erg belangrijk om de kruipruimte aan de goede kant te isoleren: tegen de vloer in plaats van op de bodem.

Ventilatie is makkelijk te beperken

De kruipruimte wordt namelijk gekoeld door ventilatie met koude buitenlucht. Ventilatie is makkelijk te beperken of af te sluiten, afkoeling via funderingsmuren is veel moeilijker op te lossen. Je moet namelijk niet een funderingsmuur aan de binnenkant isoleren, omdat deze muur dan vanuit de kruipruimte geen warmte meer kan opnemen, terwijl de afkoeling vanaf de andere kant gewoon doorgaat. Hierdoor zullen de funderingsmuren kouder worden dan normaal waardoor er meer kou wordt doorgegeven aan de vloer, waardoor de randen hiervan kouder worden en er meer kans is op schimmel en huisstofmijt.

Een isolatielaag spuiten tegen de bovenkant van een funderingsmuur zoals men bij purschuim doet is dus eigenlijk ook een verkeerde manier om je huis te isoleren. Wil je warmteverlies door de funderingsmuur beperken, zorg dan dat je dit aan de buitenkant doet.

Je kunt dit echter omzeilen door bijvoorbeeld Thermoskussens tegen de vloer aan te brengen. Deze kussens reduceren het stralingsverlies tot zo goed als nul, waardoor de warmte in de vloer blijft. Hiermee wordt ook de verdamping van vocht uit de kruipruimte bodem aangepakt. Men plaatst namelijk een zeil op de bodem, al dan niet met de mogelijkheid tot drijven, omdat er in sommige kruipruimtes weleens vocht komt te staan. Dit zeil stopt de verdamping van vocht en aangezien de bodemfolie geen warmteweerstand heeft, kan de bodem onder het huis in de zomer de warmte opnemen en in de winter deze afstaan, zoals het hoort.

Voor het isoleren van de kruipruimte maakt het geen verschil of je een betonnen- of houten vloer hebt. Beide materialen zijn namelijk erg goed te isoleren. De vraag is uiteraard of je er voor moet kiezen om het isoleren van de kruipruimte zelf te doen of dit juist te laten doen. De eerste afweging die je hierbij moet maken is of je het ziet zitten om zelf in deze kleine ruimte je werkzaamheden uit te voeren. Daarnaast moet je je afvragen of je zelf handig genoeg bent om dit te doen. Kruipruimte isolatie moet je zien als specialistisch werk waarbij vrijwel iedere situatie om een andere werkwijze vraagt..