utp-kabel

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een thuisnetwerk en hiervoor wilt u de juiste UTP kabel kopen die voor een veilige en betrouwbare netwerkverbinding zorgt. Maar welke kabel moet u kiezen? En wat betekenen de diverse typeringen op de kabel?

UTP of FTP

Als men het over UTP kabels heeft, worden er doorgaans alle twisted pair internetkabels mee bedoeld. Dit kan een beetje verwarrend zijn want UTP betekend eigenlijk ‘niet afgeschermd’. U kunt niet alleen een UTP kabel kopen maar er zijn ook FTP kabels, dus ‘afgeschermde kabels’ te koop.

De keuze voor een afgeschermde of niet afgeschermde kabel is afhankelijk ervan of de netwerkkabel naast een stroomkabel komt te liggen. Stromkabels kunnen namelijk storingen bij de dataoverdracht van het netwerkkabel veroorzaken. Ligt een netwerkkabel dus niet direct naast een stroomkabel, volstaat een onafgeschermde kabel, oftewel UTP. Indien u stroom- en netwerkkabels samen door één buis legt, is het verstandig om in dit geval een afgeschermde kabel te kiezen, ook wel FTP of SFTP genoemd.

Let wel op bij het gebruiken van een afgeschermde kabel dat u ook afgeschermde connectoren, wandcontactdozen en/of patchpanelen gebruikt, want alleen dan behoudt u ook de afgeschermde eigenschappen. Combineert u een afgeschermde kabel met onafgeschermde toebehoren, dan krijgt de netwerkverbinding de eigenschappen van de ‘zwakste schakel’, wat in dit geval onafgeschermd is.

Solid of stranded 

‘Solid’ of ‘stranded’ betekend ‘stug’ of ‘soepel’. Vaak denk men dat een stug kabel te stijf is om door buizen of om bochten te leggen maar dat klopt niet. Stug of soepel zegt alleen iets over de kern van de kabel en niet over de buigzaamheid.

Bij stugge kabels bestaat elk aderpaar uit één koperdraad. Bij soepele kabels bestaat elk aderpaar uit vele dunne koperdraadjes. Of u een soepele of een stugge kabel nodig heeft, heeft enkel ermee te maken hoe u de netwerkkabel aansluit. De regel hier luid: soepele kabels worden aan beide uiteinden gemonteerd aan een connector en stugge kabels worden aan LSA-strooken (van een patchpanel of wandcontactdoos) bevestigd. 

Kiest u nu nog de juiste kabel, afhankelijk van de gewenste netwerk-snelheid en bandbreedte, dan staat niets meer in de weg voor een optimaal netwerk!