Baby's room with rocking horse

Bij het ontdekken van de zwangerschap willen de meeste toekomstige ouders dadelijk aan de slag om de kinderkamer in te richten. In hun euforie gaan ze daarin soms ondoordacht te werk. Wil je nog lang plezier beleven aan de kamer van je toekomstige spruit? Hou dan rekening met onderstaande gouden tips bij het inrichten van de babykamer.

Vergeet vooral niet aan jezelf te denken

Kies voor een logische indeling van de babykamer en test eens alles in gedachten uit. Ben je links- of rechtshandig? Speelt een grote rol bij de plaatsverdeling. Denk niet enkel aan babybed en luiertafel. Voorzie ook een comfortabele fauteuil voor jezelf, handig bij het voeden. En een tafeltje voor een glas water of een fopspeen.

Baby's room with grey armchair
Plush toy and pillow on white round carpet in baby’s room with grey armchair and posters on wall

Baby’s groeien snel

Baby’s blijven niet klein. Richt dus de kamer functioneel in. Een commode met luierplank kan later een ladekast worden en met een meegroeibed zit je steeds goed. Denk eraan: je hebt nooit kasten en opbergruimte te veel. Hou het subtiel. Meestal is een babykamer eerder aan de kleine kant, kies dus voor lichte kleuren. Ga voor muren en gordijnen in neutrale, rustige kleuren. Te druk en rommelig is niet leuk. Wel kan je voor leuke kleuraccenten zorgen met muurstickers en accessoires in accentkleuren. Die zijn later makkelijk opnieuw te verwijderen.

Veiligheid en gezondheid boven

Uiteraard komen de gezondheid van je baby en een veilige omgeving op de eerste plaats. Installeer de nieuwe meubelen een tijdje voor de geboorte zodat de nieuwe geur eruit is. Ventileer de kamer minstens een halfuur per dag of zorg voor permanente ventilatie via een rooster of ventilatiesysteem. Beveilig stopcontacten en plaats het bedje niet te dicht bij verwarming en gordijnen. Wist je dat de ideale temperatuur voor de babykamer 18° is? Zorg voor bedlinnen dat makkelijk te wassen is en knuffels en speelgoed die (af)wasbaar zijn. Een likje ecologische verf op de muren en vloeren van natuurlijke mineralen zoals kurk of hout zijn prima. En het geheel kan je afwerken met zuiverende planten. De lepelplant is er zo een.

Wanneer je rekening houdt met deze tips bij het inrichten van de babykamer, zit het snor. Nu uitkijken naar die baby!