serverkast-3

Herkent u zich in de volgende situatie? Een modem in de meterkast, een plankje links met een router, een plankje rechts met een switch, een plankje daar met een patchpaneel, loshangende kabels en in de hoek staat ook nog ergens een UPS… U heeft geen idee meer welke kabel bij welk apparaat hoort. Kortom, een chaos! Help!

Een serverkast, ook bekend als patchkast, is onmisbaar in het huidig internet tijdperk. U kunt een serverkast beschouwen als het hart van uw organisatie. Met name wanneer u beschikt over verschillende servers. 

Om er voor te zorgen dat alle fragiele apparatuur overzichtelijk, netjes en bovenal veilig opgeborgen is, biedt een serverkast de oplossing. Een serverkast kopen hoeft niet ingewikkeld te zijn, u moet alleen weten welke kast het best in uw situatie past. 

Een geschikte serverkast kiezen

Serverkasten zijn verkrijgbaar in veel verschillende varianten en diverse maten. Welke kast voor u de meest geschikte serverkast is, is geheel afhankelijk van uw wensen. Naast de staande serverkasten bestaan er namelijk ook kasten die speciaal gemaakt zijn om aan de wand te monteren.  Alle kasten hebben een ingebouwd profiel van 10 inch of 19 inch. 

Naast kasten bestaan er ook losse profielen in de vorm van ‘Relay Racks’ en ‘Wall Mount Brackets’. Beiden hebben verschillende diepten en hoogten. 

Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. U hoeft in de basis alleen te weten hoeveel hoogte eenheden u nodig heeft en op welke plek u de kast of het profiel wilt plaatsen. 

De hoogte eenheden worden aangeduid in ‘HE’ of in ‘U’, dit staat voor units. Hierin geldt de volgende vuistregel:  “1U=1HE=1,75 inch = 4,445 cm

Even een voorbeeld: Ik heb een server gekocht van 4U, een ethernet switch van 1U, een patchpaneel van 1U en een kabelmanagement tool van 1U. hoe hoog moet mijn serverkast dan minimaal zijn? Het antwoord is heel simpel, u telt alle hoogte eenheden van alle producten bij elkaar op: 

4+1+1+1 = 7 HE.

Waar koopt u een serverkast?

Er zijn verschillende aanbieders waar u een server- dan wel een patchkast kunt aanschaffen. De aanschaf van een serverkast begint veelal met een oriëntatie, waarbij aanbieders met elkaar vergeleken worden. Er volgt een inventarisatie van het huidig aanbod en er worden producteisen gesteld. Wanneer de wensen en eisen inzichtelijk zijn, wordt er over gegaan tot de afweging. 

Hoe zeer en hoe goed u ook denkt te weten welke serverkast u nodig heeft, doet u gerust navraag bij de leverancier of u de juiste keuze maakt. Op deze manier krijgt u ook een betere indruk van het bedrijf waar u de serverkast gaat kopen. Een goed advies is altijd belangrijk!