zelf een tuinhuis maken

Voor veel mensen is het wenselijk om een tuinhuis in de tuin te plaatsen. Dit kan namelijk goed gebruikt worden als een extra opslag, maar kan daarnaast ook dienen als een extra zitplek. Je kunt namelijk erg leuk een terras voor het tuinhuisje maken, zodat je hier in de zomer van kunt genieten. Helaas is het vaak erg duur om een tuinhuis te kopen of deze te laten bouwen. Maar kun je dit dan niet gewoon zelf doen? Natuurlijk kan dat! In dit blog bericht leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf een tuinhuis kunt maken.

Een bouwtekening kiezen

Er zijn verschillende manieren om een tuinhuis te maken. Je kunt hiervoor erg eenvoudig een bouwtekening gebruiken. Hier staat namelijk precies in welke soorten hout, welke schroeven of welke gereedschappen je nodig hebt. Vervolgens staat er een stappenplan uitgelegd hoe je het huisje in elkaar zet. Door het grote aanbod aan bouwtekeningen, kun je ook nog eens zelf een leuk design uitkiezen. Als je geen ervaren klusser bent, is het verstandig om niet een te moeilijk design te kiezen. Het is namelijk niet nodig om ook bijvoorbeeld beton te gaan storten. Met enkel hout is het zeker ook te doen!

De juiste materialen aanschaffen

Nadat je de bouwtekening hebt gelezen, ga je al snel merken dat je veel materialen nodig hebt. Het is aan te raden om direct alle bouwmaterialen in huis te halen. Hierdoor kun je namelijk direct door met de klus, zonder dat je steeds onderbrekingen hebt. Zo is het bijvoorbeeld slim om meerdere gereedschappen in huis te halen, zoals bijvoorbeeld multitool zaagjes. Dit zorgt ervoor dat je meerdere opties hebt om de materialen te bewerken, waardoor het gemakkelijker wordt om de bouwtekening te volgen. 

Ben jij van plan een tuinhuis zelf te maken? Zorg ervoor dat je kwalitatief goede materialen koopt bij Wovar.nl. Je wilt immers niet teveel betalen voor de beste bouwmaterialen!

Beginnen met de bouw

Nadat je alle materialen verzameld hebt, kun je beginnen met het in elkaar schroeven van het tuinhuisje. Hiervoor volg je gemakkelijk de bouwtekening die je gehaald hebt. Let er altijd op dat je een goede fundering aanlegt. Dit is namelijk enorm belangrijk voor het tuinhuisje. Als het huisje scheef staat, ga je dit nog jarenlang merken. Dat wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Hiervoor is het belangrijk dat je de eerste palen van het tuinhuisje diep genoeg in de grond zet. Vervolgens kun je de zijkanten van het tuinhuisje hier tegenaan bouwen. Zo weet je zeker dat je tuinhuis voor jarenlang kan blijven staan.

Het dak van het tuinhuisje

Een veelgemaakte keuze voor tuinhuisjes is een plat dak. Het kan echter voordelig zijn om een schuin dak op het tuinhuisje te plaatsen. Dit zorgt er namelijk voor dat je veel langer met het tuinhuisje kan doen, zonder dat je er onderhoud aan hoeft te plegen. Het voordeel van een schuin dak is namelijk dat alle regen en andere invloeden van buitenaf direct van het huisje afvallen. Op een plat dak blijft alles liggen, waardoor je deze jaarlijks schoon moet maken. Tot slot kun je een tuinhuisje ook eenvoudig voorzien van dakpannen om de levensduur drastisch te verhogen!