energiezuinig wonen en geld besparen

Als je denkt aan energiezuinig wonen dan denk je naar alle waarschijnlijkheid aan het investeren in duurzame energie. Dit kun je doen met zonne-energie. Daarnaast zou je ook een warmtepomp kunnen installeren en isolatiemaatregelen nemen. Dit zijn dus grote aanpassingen die normaliter ook nog veel geld kosten. Toch kun je ook met kleine aanpassingen je woning energiezuiniger maken. Zo kun je geld besparen op je energierekening, wat je ook kunt doen met behulp van een energievergelijker. Door dit te doen kun je immers een goedkopere energieleverancier kiezen via Easyswitch. Gebruik daarnaast tevens de onderstaande tips om nog meer geld te besparen op je energieverbruik. 

Thermostaat ’s nachts op 15 graden

Als je woning goed geïsoleerd is dan zul je flink kunnen besparen op je energierekening. Toch kun je zelf ook behoorlijk besparen, onder andere door zelf geen warmte meer te verspillen. Als je bijvoorbeeld ’s nachts op bed gaat om te gaan slapen dan is het verstandig om de thermostaat terug te draaien naar 15 graden. Door dit te doen kun je al snel 80 tot 220 euro besparen per jaar. Ligt er in je woning vloerverwarming? Het is dan beter om de thermostaat terug te zetten op 17 graden. Hierdoor zal het opwarmen in de ochtend minder lang duren. 

Korte douche met waterbesparende douchekop

Het is bovendien niet verstandig om vaak in bad te gaan. Het vol laten lopen van een badkuip zal namelijk gemiddeld drie keer zoveel energie en water kosten als het nemen van een douche. Het is dus beter om te douchen, al moet je dit niet al te lang doen. Door na vijf minuten onder de douche vandaan te stappen zul je jaarlijks al snel meer dan 80 euro kunnen besparen aan gas- en waterverbruik. Als je ook nog eens een waterbesparende douchekop koopt en gebruikt dan zul je hiermee jaarlijks nog eens bijna 50 euro extra kunnen besparen. 

Wassen met volle trommel op lage temperaturen

Daarnaast is het aan te raden om de wasmachine alleen aan te zetten als de trommel vol is. Was bovendien alleen op lage temperaturen. Als er een eco stand op je wasmachine zit dan is het zeker aan te raden om hier gebruik van te maken. Het zou kunnen dat de wasbeurt dan een beetje langer duurt, maar het zal wel een stuk minder stroom kosten. Ook door zo weinig mogelijk gebruik te maken van de droger zul je energie besparen. Met goed weer is het dus beter om de was aan de waslijn te hangen. Hierdoor zul je ongeveer 30 euro per jaar kunnen besparen.

Vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen

Ledlampen zetten meer energie om in licht, wat ook geldt voor TL verlichting en spaarlampen. Dit zorgt ervoor dat er minder stroom nodig is voor dezelfde hoeveelheid licht. Het is trouwens wel zeker verstandig om te kiezen voor een ledlamp, dit is namelijk de meeste energiezuinige oplossing als je minder energie wilt verbruiken. Door hiervoor te kiezen zul je 85 procent elektriciteit besparen ten opzichte van een gloeilamp, terwijl een ledlamp ook nog eens een veel langere levensduur heeft. 

Installeer een thermostaatkraan

Door een thermostaatkraan te installeren zal je douchewater sneller warm worden, terwijl het ook op temperatuur zal blijven. Dit is niet alleen aangenaam en praktisch, het zal er namelijk ook voor zorgen dat je gemiddeld duizend liter water per jaar zult besparen. Daarnaast kun je tevens in de keuken besparen. Een waterkoker zal bijvoorbeeld een stuk minder energie verbruiken dan een kokend waterkraan, wat komt doordat dit steeds op temperatuur gehouden moet worden. Het verbruikt dus continu energie, zelfs als je de kraan niet gebruikt.