slaapkamer raamdecoratie

Volgens studies slapen we lang genoeg maar niet goed genoeg. Met andere woorden; we besteden onze nachtrust niet optimaal waardoor we niet uitgerust wakker worden. Volgens een onderzoeker van het Erasmus MC houdt slaap je hersenen gezond en zorgt het voor herstel van je lichaam. Hoe kun je beter slapen? Om te beginnen met het juiste type raamdecoratie. Geniet van maximaal slaapcomfort en lees deze pagina voor praktische tips.

Hoe werkt het circadiaan ritme?

Tijdens muziekles op school zul je geen informatie krijgen over het circadiaan ritme. Dit is namelijk een naam voor het biologisch ritme dat we als mens bij ons dragen. Ook zonder klok of licht houdt ons lichaam zich aan een cyclus van pakweg 24 uur. Met name door externe prikkels zoals kunstlicht, geluidsoverlast en elektrische apparaten wordt ons circadiaan ritme verstoord. In 2017 kregen de onderzoekers Hall, Rosbash en Young de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor onderzoek naar dit onderwerp.

Slapen in het donker

Het is erg lastig om in de zon te slapen. Jouw oogleden houden niet al het licht tegen, daarnaast knipper je af en toe of wil je even op de klok kijken. Met verduisterende gordijnen kun je het op ieder moment van de dag zo donker maken als je dit zelf wilt, ook als je in de nacht werkt (of feest) en overdag wilt slapen. Je kunt bijvoorbeeld een rolgordijn in de slaapkamer installeren en een verduisterend plissegordijn in de huiskamer. Zo heb je altijd en overal controle over het invallend licht.

Het is van belang om de gordijnen goed in te meten zodat je aan de randen niet met lichtstrepen blijft zitten. Per situatie kan het beter zijn om de gordijnen in het raamkozijn te laten vallen of wat verder over de muur. Als je goed meet dan is het vrij eenvoudig om zelf een set verduisterende gordijnen op te hangen.

Hoe breng je licht in de duisternis?

Als je in een perfect verduisterde kamer slaapt en je moet even naar het toilet dan heb je toch een probleem. Zeker als er geen lichtknop in de buurt is. Je zou dan bijvoorbeeld een slimme lamp kunnen koppelen met een slimme luidspreker. Of een bewegingsmelder koppelen aan een lamp naast je bed. Als je in de ochtend ontwaakt dan kun je met je stem of met een app vanuit je bed de gordijnen openen door de gordijnen te automatiseren. Met de collectie van PoweredBlinds raamdecoratie kun je voor iedere ruimte de meest optimale oplossing vinden.

Train je circadiaan ritme

Nog even terug naar je circadiaan ritme of bioritme. Door externe factoren is dit natuurlijke gevoel verstoord geraakt. Dat is voor een deel de reden dat we minder goed slapen. Een oranje gloed op het scherm van je smartphone of donkere modus gaat je daar niet bij helpen. Door iedere dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan wel. Zelfs als je een uur later naar bed gaat, ontwaak dan toch op dezelfde tijd. Zoals we al eerder hebben aangegeven levert beter slapen meer voordeel op dan langer slapen. Probeer bijvoorbeeld je circadiaan ritme te trainen door in de ochtend jouw elektrische raamdecoratie op dezelfde tijd te laten openen. Dan word je voortaan uitgerust wakker zonder vervelend alarm.