bruine plekken in gazon

De bruine plekken die je op je gazon ziet,  worden veroorzaakt door een schimmelziekte die gras aantast. Deze schimmelziekte gedijt erg goed in de herfst als het weer afkoelt. Het wordt veroorzaakt door de engerlingen en laat elk jaar grote ronde bruine vlekken achter op vele gazons. Als jij een grasmat in de tuin hebt, is de kans groot dat je dit minstens één keer met het gazon hebt zien gebeuren. Hier zijn enkele tips om bruine plekken in je gazon te verwijderen!

Water voldoende maar niet te veel!

Als je jouw gazon te vaak water geeft, vergroot je het risico op het ontwikkelen van bruine plekken, wat optreedt wanneer het oppervlak nat is maar de grond droog. Streef naar een routine van eens in de 3-4 dagen en geef dan genoeg water! De beste tijd van de dag om het gazon water te geven is vroeg in de ochtend, voordat de zon te sterk schijnt en het vocht op het heetst van de dag voor verbranding van het gras kan zorgen.

Probeer, indien mogelijk, het gazon tussen 05.00 uur en 09.00 uur te besproeien. Ook al lijkt het misschien aantrekkelijk om dit doordeweeks na het werk te doen, vermijd het om ’s nachts water te geven wanneer het gras niet genoeg tijd heeft om volledig af te koelen. 

Verminder zwaar vilt

Wist je dat een gazon met een te dikke laag gras bruine vlekken kan veroorzaken? Het biedt niet alleen een thuis voor de schimmels en insecten, zoals de langpootmug, maar het voorkomt ook dat de grond water opneemt en afgeeft aan de wortels. Probeer het gazon in de nazomer of vroege herfst te beluchten.  Dit kan door kleine gaten in de toplaag van het gras te prikken. Soms worden er zelfs vele kleine bodem pluggen verwijderd, zodat de grond beter water kan opnemen. Dit zal het gazon helpen om de constante toevoer van zuurstof, voedingsstoffen en water te krijgen die het nodig heeft om er op zijn best uit te zien!

Bemesten

Om het gras op een ecologisch verantwoorde manier te bemesten raden we je aan  niet met chemische meststoffen te bemesten, maar het gazon jaarlijks te voorzien van voldoende organische stof, zodat het bodemleven in de ondergrond optimaal gestimuleerd kan worden. Dit kun je doen door elk jaar in het voorjaar ongeveer 2 cm compost of wormenaarde uit te strooien over het gazon. Ook zou je voor een natuurlijke bemesting kunnen zorgen door te ‘mulchmaaien’ tijdens het maaiseizoen. Bij mulchmaaien wordt het gemaaide gras dusdanig versnipperd dat de versnipperde grasresten op de bodem terechtkomen en zo voor extra voeding zorgen. 

Zorg voor een goede afwatering

Verdichte grond leidt tot een slechte afvoer van een gazon en is een veelvoorkomend probleem waar alle huiseigenaren mee te maken hebben wanneer ze proberen een gezond gazon te onderhouden.

Controleer op verdichte grond door een schroevendraaier in het gras te steken; als het niet gemakkelijk in de grond beweegt, wordt de grond verdicht. Dit betekent dat het water en de voedingsstoffen die jouw gazon nodig heeft, niet in de grond doordringen tot in de wortel van het gras, waardoor je met overtollig oppervlakte vocht op het gazon blijft zitten. Intensief belopen delen van het gazon zijn het meest vatbaar voor verdichting en bijgevolg voor de opbouw van overtollig oppervlakte vocht. Om bodemverdichting te voorkomen, raden we aan om het gazon twee keer per jaar te beluchten, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar.