tuin opfrissen

Met de lente voor de deur is het een goed moment om je tuin wat liefde te geven. Voed je planten, investeer in nieuwe plantenbakken, plant groenten, maak vijvers schoon en wordt het misschien tijd om die loungeset kopen? Onderstaande checklist helpt je bij het ontwerpen van een tuin waar je helemaal opnieuw verliefd op zult worden!

Opruimen

Schoonmaken is niet het leukste onderdeel van het opnieuw inrichten van een tuin, maar het is noodzakelijk en kan een enorm verschil maken. Weg met al dat vergeten buitenspeelgoed, de verspreid liggende takken, de oude resten van de kerstboom, emmers, kapotte plantenpotten… Hark dode bladeren op, schoffel het onkruid uit of verwijder dit met onkruidverdelgers. Als je pad bemost is geworden, behandel het dan nu en zorg dat het weer veilig is als de tuin meer gebruikt wordt.

Plan vooruit

Het einde van de winter en het begin van de lente is de beste tijd om te beginnen met tuinieren. Veel planten en bomen moeten in de eerste maanden van het jaar worden geplant, dus maak een schema zodat je ze op het juiste moment kunt aanschaffen. Plannen betekent ook op zoek naar inspiratie gaan, dit is een van de leukste onderdelen!

Probeer dit jaar iets nieuws

Netjes gemaaid gras met wat wilde bloemen in hoeken geeft een heerlijke sfeer, maar waarom zou je dit jaar niet voor iets heel anders gaan? Maak een statement en creëer een industrieel gevoel in de tuin door bijvoorbeeld verroeste, stalen bakken te gebruiken voor je planten.

Controleer je tuinmeubilair

Het is misschien nog te vroeg om buiten te eten en te barbecueën, maar het is nooit te vroeg om je tuinmeubelen te controleren, schoon te maken en te repareren. Controleer alle bouten en moeren die moeten worden vastgedraaid van je ligbed. Olie houten stukken opnieuw in. Doe alles om je tuin meubilair weer helemaal fris te hebben voor het voorjaar!

Reinig of update de vijver of andere waterpartijen

Het vroege voorjaar is een goed moment om de vijver schoon te maken van alle bladeren, dode stengels en afval dat in de winter erin is gewaaid. Schep algen eruit en was waterpartijen met een speciaal product. 

Geef je planten wat liefde

Het vroege voorjaar is de beste tijd om kunstmest te gebruiken: groeiende wortels zullen je dankbaar zijn! Het is ook een goed moment om jouw binnen- of buiten planten opnieuw te planten die mogelijk hun oorspronkelijke plantenbakken zijn ontgroeid. Gebruik verse potgrond, hierdoor groeit je plant krachtiger. Denk erover na om je plantenpotten een update te geven – geef ze misschien een laagje verf of probeer een creatief doe-het-zelf-project uit!