tuinmeubelen-onderhouden-winter

Grote kans dat je deze zomer nieuw tuinmeubilair hebt gekocht, zoals een tuinbank hout. Aangezien we vanaf maart allemaal meer tijd thuis doorbrengen, en dus ook in de tuin, is de verkoop van tuinsets dit jaar flink toegenomen. Zowel complete loungesets, maar ook een verstelbare tuinstoel, zijn erg populair. Na de aanschaf van een nieuwe set voor in de tuin, wil je natuurlijk dat die zo lang mogelijk mee gaat. Dan moet je er dus voor zorgen dat die in de herfst en winter niet aan de elementen wordt blootgesteld. Een aangezien we al weer even geleden de herfst in zijn gegaan, geven we je hieronder tips hoe je je tuinmeubelen het beste kunt opbergen tot en met de lente.

Elk materiaal vraagt om zijn eigen behandeling

Tuinmeubelen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in enorm veel materialen en elk daarvan heeft zo z’n voor- en nadelen. Ieder materiaal moet echter ook op een andere manier behandeld worden om zo verkleuring of verwering tegen te gaan. Sommige tuinmeubelen kun je tijdens de herfst en winter bijvoorbeeld beter droog opbergen.

Teakhouten meubelen kunnen goed tegen vocht, maar verkleuren vrij snel

Teakhout is erg duurzaam en niet snel gevoelig voor rotting of slijtage. Ook deze tuinmeubelen kun je met een gerust hart het hele jaar buiten in de tuin laten staan. Wel kunnen ze snel gaan verkleuren. Sommige mensen vinden dat juist mooi, maar wanneer je je teakhouten meubelen in de originele staat wilt behouden moet je ze tijdens de koude en regenachtige maanden toch bedekken of binnen zetten.

Ook is het dan verstandig om een paar keer per jaar het teakhout te behandelen met een speciaal onderhoudsproduct. Teakhout heeft voordelen als een hoge duurzaamheid, het is een sterk materiaal en er is veel aanbod aan teakhouten meubelen op de markt. Het nadeel is dat je je teakhouten tuinmeubelen regelmatig moet onderhouden en dat veel van dit soort meubelen erg zwaar zijn.

Steigerhout erg goed voor buitenmeubelen

Steigerhouten tuinmeubelen zijn de afgelopen jaren enorm trendy geworden. Ze zijn vaak gemaakt van zachthout (vuren of grenen), waardoor ze een stuk onderhoudsvriendelijker zijn dan bijvoorbeeld teak houten tuinmeubelen. Daar komt bij dat steigerhout van nature al een verweerde look heeft. Je kunt deze meubelen daarom gerust het hele jaar buiten laten staan. De voordelen van steigerhouten tuinmeubelen zijn de onderhoudsvriendelijkheid, de moderne designs en het ruime aanbod. Het nadeel van dit type tuinmeubelen is dat ze net als teak hout vaak zwaar, groot  en robuust zijn. Ze zijn daardoor lastig te verplaatsen, maar goed dat je ze dus niet hoeft op te bergen.

RVS en aluminium tuinmeubelen; licht en erg goed bestand tegen vocht

RVS en aluminium tuinmeubelen zijn vaak strak en modern ontworpen. Ze zijn erg duurzaam en gaan vaak jarenlang mee. Het voordeel van dit soort tuinmeubelen is dat ze in vergelijking met de houten tuinmeubelen veel lichter en dus makkelijker te verplaatsen zijn. Door het strakke design zijn RVS of aluminium tuinmeubelen niet altijd even geschikt voor in iedere tuin. Dit komt door de ‘onnatuurlijke’ uitstraling.

Wanneer je je tuinmeubelen toch liever wilt opbergen dan kun je ervoor kiezen om ze plaatsen in de schuur, een tuinhuis of om ze te beschermen onder speciale hoezen. Let er wel op dat de ruimte waarin je ze opbergt voldoende geïsoleerd is. Vocht is namelijk een van de grootste vijanden voor tuinmeubelen.

Opbergen van je tuinkussens

Ook je tuinkussens moeten natuurlijk opgeborgen worden en daar heb je tegenwoordig handige opbergboxen voor, die vooral zijn bedoeld voor mensen die die kussens nergens binnen kunnen opbergen. Daarnaast werkt het ook erg praktisch. De box staat al buiten, dus de kussens pakken en opbergen gaat nog makkelijker. Ook berg je er gemakkelijk andere spullen in op, zoals speelgoed en gereedschap. Op deze manier ziet je tuin er altijd netjes uit.