aankleding voorkant huis

Na een lange dag werken, een uitgebreid etentje met collega’s of een teleurstellende vakantie is er niks fijner dan thuiskomen. Je eigen bed is dan toch de plek waar je over het algemeen het lekkerst slaapt, er is geen enkele bank als die van jezelf, en je eigen eten klaarmaken in een bekende en vertrouwde keuken is goud waard. Maar het thuiskomen, begint buiten.

Onbewust, maar toch erg belangrijk

Niet iedereen staat bij thuiskomst een uur naar zijn eigen huis te kijken. Meestal loop je het pad op, steek je de sleutel in de voordeur, en stap je naar binnen om te genieten van je eigen ‘nestje’. Toch speelt het mee hoe de voorkant van je huis eruit ziet, zowel voor jou als voor de buren. Vaak is dit onbewust.

Sommige mensen hebben een voordeur afdak, sommigen niet. In beide gevallen lopen ze naar hun huis zoals hierboven omschreven, zonder uitgebreid stil te staan bij het afdakje. Maar reken maar dat thuiskomen in de regen mét voordeur afdak op een regenachtige dag fijner is dan zonder, al is het misschien onbewust. En zo werkt het in meerdere gevallen.

Zo kijken de buren veel vrolijker naar een huis met decoratie en een goed verzorgde voortuin, dan een vervallen huis met niks anders dan steen, steen, en steen. Daarbij dragen kleuren positief bij aan onze huidige gemoedstoestand als mens. Ook onbewust, maar het is zeker de moeite waard wat kleur en decoratie toe te voegen aan het vooraanzicht van je woning.

Even over dat afdakje bij de voordeur…

Het is namelijk meer dan alleen een manier om de deur open te kunnen maken zonder in de regen te staan. Het geeft ontzettend veel opties om het hele aanzicht van het huis positief te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door er een klimop tegenaan te laten groeien, of decoratie aan te hangen. Het zorgt er ook voor dat er niet meer altijd vieze voetafdrukken door de gang lopen, aangezien ook met rotweer de schoenen even buiten kunnen blijven. Dat scheelt weer schoonmaken!

En verder…?

Probeer er als volgt naar te kijken: De hele straat komt elke dag op bezoek. (Geen zorgen, dit is hypothetische situatie.) Wanneer mensen naar de voordeur lopen kijken zij, in tegenstelling tot jou, wél naar het huis. Wat krijgen ze dan te zien? Moet er een keer een hogedrukspuit langs de voegen gehaald worden? Moeten de kozijnen geverfd worden? Is dat onkruid in de voortuin opzettelijk? Het zijn vragen die je niet achter je rug om wil horen na een buurtfeestje bij jou thuis. Kijk dus naar je huis alsof je bij jezelf op visite komt. Zo zie jij wat zij zien en kan je hierop inspelen.

Onderaan de streep

Hoe dan ook is het belangrijk dat je de voorkant van je huis er op een manier uit laat zien die jou een fijn gevoel geeft bij thuiskomst. Als je daarnaast soms even stilstaat en naar je huis kijkt als zijnde ‘visite’, weet ik zeker dat het aanzicht van jou huis er top uit komt te zien!