witte-bakstenen-schutting

Voordelen van en tips voor het schilderen van een stenen schutting

Een bakstenen schutting schilderen: voordelen

Je ziet het tegenwoordig wel vaker: menen die hun stenen schutting schilderen in een of meerdere mooie kleuren. De schutting van steen schilderen geeft – afhankelijk van de kleur en de soort verf die je gebruikt – een mooi decoratief, authentiek of stilistisch effect. Verder heeft een stenen schutting schilderen als voordeel, als er tenminste goede beschermende verf wordt gebruikt, dat de schutting daarna beter bestand is tegen doorslaande vocht. Mooi, maar hoe kun je op een goede en effectieve manier een bakstenen schutting schilderen? Hoe bewerk je de stenen schutting voor en welk type verf moet er gebruikt worden? Hieronder enkele tips die je kunt gebruiken als een stappenplan wanneer je jouw schutting van steen schilderen wilt.

Tips en stappenplan stenen schutting schilderen

Kies een dag uit waarbij het droog blijft en de temperatuur tussen de 10 en 25 graden ligt. Voordat je begint, is het belangrijk dat de stenen schutting die je wilt schilderen voorbehandeld wordt.

VOORBEHANDELING. De voorbehandeling bestaat uit het schoonmaken van de stenen met warm water en een ontvetter voor een zo goed mogelijke hechting. Als er gaten of beschadigingen in het teen zitten, moeten deze worden opgevuld met een goede steen- of muurvuller. Controleer ook de voegen en schraap deze eventueel om ze daarna goed te vullen.
AFPLAKKEN EN VOORSTRIJKEN. Als alles droog is kun je beginnen met het werk. Zorg dat je eventuele aangrenzende kozijnen goed met een plaktype afplakt, zodat er geen vlekken kunnen ontstaan. Als het om grotere oppervlakten gaat, kun je natuurlijk ook afdekfolie gebruiken. Hierna moet de stenen schutting eerst ingestreken worden met voorstrijk, als deze tenminste onbehandeld is of nog geen eerdere verflaag heeft. Dit is nodig voor een goede hechting en een egale dekking van de verf.
VERVEN VAN DE STENEN. Hierna kun je beginnen met het schilderen met specifieke buitenverf voor muren gaan beginnen. Gebruik een goede verfroller en een verfbak om de verf gelijkmatig te kunnen aanbrengen op de stenen schutting. Een vachtroller werkt doorgaans het beste. Het schilderen dient, voor een goed resultaat, te gebeuren in stroken en vlakken.
AFRONDING. Verwijder de afplaktape of -folie als het verf nog nat is, anders loop je kan op scheuren en barsten in de verflaag. Eventueel, als de verf niet goed dekt, kan er de volgende dag een extra laag overheen geschilderd worden.

Weinig tijd en materiaal nodig

Je ziet het: om zelf de stenen buitenmuur of stenen schutting te verven is maar weinig materiaal nodig. Volg bovenstaande tips en het stappenplan op en binnen no time beschik je over een gave, in de door jou gewenste kleuren geschilderde buitenmuur.