Houtvakman.nl is van oudsher een echte eikenhout specialist, echter komen er steeds meer mooie alternatieven op de markt en hier staan wij zeker niet onwelwillend tegenover. Naast een unieke collectie eiken bij HOUTvakman.nl is onze collectie flink uitgebreid; van douglas & lariks, tot diverse hardhoutsoorten & natuurlijk ook het trendy termowood. Vooral over dit laatste krijgen we steeds vaker vragen, dus vertellen u graag wat meer over het populaire & prijsvoordelige thermo grenen. 

Thermo 

Thermische modificatie maakt hout een stuk duurzamer & sterker. Omdat het vochtgehalte sterk wordt teruggedrongen – naar circa 8-12% – is het ook minder ontvankelijk voor schimmels en houtrot. Het hout werkt minder, is harder en het gewicht is lager. Omdat er aan het proces geen chemicaliën aan het hout worden toegevoegd, is het proces zeer milieuvriendelijk en wordt het met name toegepast op de ‘goedkopere” houtsoorten zoals grenen. 

grenen

Grenen is een naaldhout soort (zachthout) uit Noord-Europa met een levendige vlamachtige tekening en wordt gekenmerkt door relatief veel noesten & kwasten. Zonder thermobehandeling is het hout niet erg duurzaam en ook niet geschikt voor buiten toepassingen. Onbehandeld heeft het een duurzaamheidsklasse 4 met een levensduur van ongeveer 5-10 jaar.

Termo grenen

Thermo grenen, dat is een ander verhaal! Dit heeft een duurzaamheidsklasse 2 met een gemiddelde levensduur van + 20 jaar. Naast duurzaam is thermo grenen vooral ook erg mooi, waarbij de geelachtige kleur een stuk donkerder oogt – en meer richting “goudbruin” neigt. Daarnaast vallen de noesten een stuk minder op. Een groot voordeel van grenen is dat dit ruim voorhanden is. In de Europese regelgeving is een verplichte herbeplanting vastgelegd, waardoor het gebruik van grenen (en zeker thermo grenen) tot minder ontbossing leidt. Het is voordelig, duurzaam & mooi en wordt veel toegepast als gevelbekleding en voor terrassen/vlonders. Behandelen is mogelijk, echter wordt thermo grenen veelal onbehandeld buiten toegepast, waarbij het mooi vergrijsd. Altijd de juiste houten plank bij HOUTvakman, die perfect bij uw buitenproject past!