cement-krukje
Ben jij een creatieve geest en wil je je interieur opsmukken met zelfgemaakte objecten? Dit kan perfect met beton of cement. Interieur items maken van cement vraagt een beetje handigheid, maar eens je de kneepjes kent, gaat het vanzelf. Creatief met cement spreekt jou aan? Wij zochten alvast enkele leuke DIY ideeën voor jou uit.
Begin klein
Creatief met cement of beton vraagt altijd hetzelfde materiaal: een mal, cement of beton, olie of vaseline, water, iets om te roeren en vormen om in het cement te drukken. Interieur items maken van beton begin je best met kleine spullen. Het meest eenvoudige is de cementen of betonnen kaarsenhouder (1). Neem als mal bijvoorbeeld een plastic bekertje of de onderkant van een plastic fles. Strijk deze langs de binnenkant in met olie of vaseline. Meng (liefst snelhardend) cement of beton met water tot je een stevige brij krijgt. Giet deze in je mal. Druk de vorm van je kaars, of bijvoorbeeld een theelichtje zelf, stevig in de brij. Nu enkel nog laten drogen en uit de mal halen, en je bent klaar. Zo eenvoudig is interieur items maken van cement!
Doe ervaring op
Interieur items maken van beton vraagt enige ervaring. Maak eerst een aantal kleine spullen en zie hoe beton of cement reageert. Krijgt je barstjes omdat het te snel droogt? Zakt het wat in elkaar omdat er nog luchtbellen in zaten? Probeer je kleine items eens op te schuren, een laagje poriënvuller te geven of zelfs een kleurtje aan te brengen. Zo oefen je jezelf in het afwerken van je objecten.
Probeer het groter
Beton is sterker dan cement. Het houdt beter aan elkaar. Uitproberen is de boodschap. Probeer eens een stoeltje of een bijzettafeltje (2) te maken. Of wat denk je van een mooie vuurschaal voor buiten ? Het moet vast en zeker lukken!
Echte meubelen maken?
Als je écht grote objecten gaat creëren, doe je er het best aan om steunijzers (betonijzers) toe te voegen. Probeer het eens met een mooi tafelblad . Misschien word je wel zo handig dat je je eigen keukenblad met ingewerkte wasbak (3) of je wastafel voor je badkamer maakt?
————–
Afbeeldingen:
(1) https://nl.pinterest.com/pin/561190803559750917/
(2) https://www.pinterest.ca/pin/224617100145953084/
(3) https://www.pinterest.ca/pin/266205027958731583/