accentmuren

Het is iets wat vroeger eigenlijk niet bestond, maar waar meer en meer koppels de laatste jaren voor kiezen: een accentmuur in de woonkamer. Een dergelijke accentmuur zorgt voor een bijzondere dynamiek en kan bovendien ook een grote invloed hebben op het ruimtelijk aanvoelen van de kamer. De juiste kleur en de juiste sfeer kiezen die jouw accentmuur moet uitstralen is dan ook een belangrijke keuze. Hoe pak je dat het best aan? Daar is gelukkig wel een leidraad voor.

De juiste kleur kiezen

De eerste vraag die je je moet stellen is wat de juiste kleur is van jouw accentmuur. Werk je met een kleine oppervlakte? Dan is een opvallende kleur een goed idee. De gouden regel is dat hoe groter de accentmuur is, hoe lichter de kleur ook mag zijn. Kies bij een groot oppervlakte dan weer vast en zeker niet voor een felle en opvallende kleur. Dit komt schreeuwerig en agressief over en dat is iets wat je natuurlijk tracht te vermijden.
Een tweede keuze die je moet maken bij een accentmuur is of je hem glanzend of mat schildert. Een matte kleur straalt rust uit en is geknipt voor een meer intieme sfeer. Een glanzende verf geeft een frisse, maar soms wat drukke indruk. De vraag is dan ook: waar ga je exact voor?

De textuur van jouw muur

Naast de kleur speelt ook de textuur van jouw accentmuur een belangrijke rol. Kies je voor horizontale lijnen dan versterk je de lengte van jouw muur terwijl verticale lijnen natuurlijk de hoogte benadrukken. Kies je voor een opvallend motief? Weet dan dat dit de aandacht sterk naar de muur toetrekt. Weet dus wat je doet! Een ander alternatief voor de durvers is opteren voor een duidelijk reliƫf. Een muur met houten planken of zelfs uit ruw baksteen geeft een sterke extra touch aan de ruimte en zorgt voor een sterke dynamiek.

Kies de juiste muur

De juiste accentmuur kiezen? Dat hangt af van het gewenste effect. Kies je voor een achtermuur dan trekt een accentmuur de ruimte naar je toe. Een zijdelingse wand zorgt er dan weer voor dat de ruimte er visueel langer uit ziet. Een plafond in accentkleuren? Dat maakt de ruimte net iets intiemer en kleiner.