Houd je het nog een beetje uit deze zomer? Terwijl we buiten lekker genieten van het zonnetje (of de schaduw), is het binnenshuis vaak een ander verhaal. Wil je het binnen koel houden, dan helpt het in ieder geval om je huis goed te isoleren en de ramen en deuren overdag dicht te houden en ‘s avonds wanneer het afkoelt open te zetten. Maar soms is dat niet genoeg en is er meer nodig om toch de nacht door te kunnen komen. In dit blog bespreken we een aantal opties en wegen we ze tegen elkaar af.

Bewuste keuze

Op de meeste buitenlandse vakantieadressen is bij hitte airconditioning de nummer één-oplossing. Die hype is echter in Nederland nooit doorgezet (ook al verlangen we er misschien wel steeds meer naar). Meer en meer mensen vragen zich af of airconditioning de oplossing is. Wat ons betreft is het antwoord daarop eenvoudig: nee. Ja, airconditioners maken je woning met één druk op de knop koel, maar ze slurpen ook elektriciteit en dat gaat ten koste van het milieu. Dit besef is ook bij de Nederlandse bevolking aangekomen. Daarom oriënteren Nederlanders zich tegenwoordig meer op het gebied van duurzame zonwering. Als we het hebben over duurzame zonwering zijn er verschillende mogelijkheden. Het verschil zit hem vooral in de manier van monteren en de prijs. Denk bijvoorbeeld aan zonwering met zuignappen ten opzichte van rolluiken.

Zonwering op maat

Bij zonwering denk je al snel aan uitklapbare zonneschermen, elektrische screens en rolluiken. Deze houden inderdaad goed de warmte buiten, maar een groot nadeel: er komt altijd een boor aan te pas. Wanneer je in een huurhuis of een monumentaal pand woont zijn dit daarom geen handige opties. En daarnaast hangt er ook een prijskaartje aan deze opties. Gelukkig is er een ander betaalbaar alternatief waarbij je niet hoeft te boren: zonwering met zuignappen. Een bedrijf dat zulke zonwering verkoopt is Sunwise. Sunwise screens worden volledig op maat gemaakt en zijn heel gemakkelijk zelf te monteren. Door de verstevigde hoeken blijven ze strak op het raam zitten waardoor zonnestralen geen kans krijgen de woning binnen te komen. Plaats je de zonwering aan de binnenkant van het raam, dan houdt het tot 93% warmte tegen, plaats je het aan de buitenkant dan kan dat oplopen tot 97%. Heb je inmiddels een keuze kunnen maken?