duettes

Als je op zoek gaat naar raambekleding is de kans groot dat je de naam duettes tegenkomt. Veel mensen vragen zich dan af wat duettes zijn en in welke woonstijl ze passen. Misschien zijn ze ook wel geschikt voor jouw woning! Daarom gaan we in dit artikel wat dieper in op duettes en vertellen we je wat dit precies zijn, in welke woonstijl ze passen en wat de voor – en nadelen hiervan zijn. 

Wat zijn duettes?

Duettes zijn eigenlijk plisségordijnen maar dan van een dubbele laag stof in de vorm van een honingraat die in kleine vouwen omhoog gaat. Door de stilstaande lucht tussen de twee lagen hebben dit soort gordijnen een sterk isolerende werking. Het is heel populair om de duettes in top-down/bottom-up uitvoering te bestellen. Dat betekent dat je de duettes zowel van boven naar beneden als omgekeerd kunt bedienen en vastzetten. Op deze manier kun je de duettes zo afstellen dat je optimaal gebruik maakt van daglicht terwijl je ook je privacy kunt waarborgen. Duettes zijn in heel veel uitvoeringen verkrijgbaar qua stofsoort, vorm en bediening. Daarom zijn deze producten heel geschikt voor allerlei typen ramen.

Verschil Duettes en plissés

Eén van de verschillen tussen duettes en plissés hebben we hierboven al even aangestipt. Plisségordijnen zijn gemaakt van een enkele stof terwijl duettes van een dubbele stof gemaakt zijn. Een ander verschil heeft hier direct mee te maken en dat is dat bij duettes door de dubbele stof de koorden niet zichtbaar zijn. Dit wordt namelijk in het systeem weggewerkt. Ben je op zoek naar bijvoorbeeld verduisterende raamdecoratie dan kun je het beste voor duettes gaan aangezien er dus ook geen licht komt door de kleine ronde gaatjes rondom de touwtjes. 

In welke woonstijl passen duettes?

Als je je afvraagt in welke woonstijl duettes passen, kunnen we daar eigenlijk heel kort over zijn. Door de veelzijdigheid aan vormen, maten en kleuren passen duettes in zo goed als ieder interieur. Zo kun je denken aan witte of lichtblauwe duettes in een Scandinavische woonstijl en zwarte of metallic duettes voor een industriële woonstijl en bruinig of beige getinte duettes voor een landelijke woonstijl. 

Voor- en nadelen van duettes. 

Voor de volledigheid zeten we de voor- en nadelen van duettes nog even voor je op een rijtje:

Voordelen:

  • Koorden niet zichtbaar
  • Energiebesparend want isolerend
  • Sfeervol
  • Hoeveelheid lichtinval en privacy volledig in eigen hand. 
  • Duettes vallen mooi ‘in de dag’ van het kozijn
  • Geluiddempende werking
  • Licht in gewicht

Nadelen

  • Eigenlijk is er maar één nadeel van duettes te benoemen en dat is dat deze lastig te wassen of te reinigen zijn. Vanzelfsprekend kun je duettes  wel met een plumeau of de stofzuiger (op de laagste stand) stofvrij houden maar reinigen met water en sop is voor duettes een absolute no go. 

Ben jij na het lezen van dit artikel overtuigd dat duettes de perfecte oplossing voor jouw woning zijn? Kijk dan vooral eens op de website van ThuisIn | raamdecoratie.  Hier zul je zeker slagen.